1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gürkan'dan Tutarsız Açıklamalar
Gürkan'dan Tutarsız Açıklamalar

Gürkan'dan Tutarsız Açıklamalar

Soma'daki madenin sahibi Alp Gürkan, dün yaptığı basın açıklamasında tutarsız ifadelere başvurdu.

17 Mayıs 2014 Cumartesi 11:13A+A-

Soma'da facianın yaşandığı maden işletmesinin sahibi Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ve diğer maden yetkilileri tam 4 gün sonra kamuoyunun önüne çıktı. Yaklaşık 2,5 saat süren basın toplantısında, 'dünyadaki en modern sistem olarak dizayn edildi' dedikleri madendeki faciayla ilgili en küçük sorumluluğa dahi almayıp, hiçbir suçlarının olmadığını iddia ettiler.

'Elim bir kaza sonucu canımızı, ciğerimizi kaybettik, yaralılarımız var' diyerek büyük üzüntü yaşadıklarını aktaran Alp Gürkan, daha ilk andan itibaren başarısını anlattı. Gürkan, 1984'te küçük bir işletmeyi devralarak işletmeye başladığını 30 senede 6 bin civarında kişinin çalıştığı büyük bir işletmeler grubuna dönüştüklerini bildirdi.

EN GÜVENLİSİYMİŞ

Önem verdiği şeyin elde ettiği gelirin tümünün işlettiği madenlerin geliştirilmesine, çalışanların hayat standartlarını yükseltilmesine yatırmak olduğunu kaydeden Gürkan, 'Hayatımın en büyük elemini yaşadığım bu kazanın olduğu maden işletmesini Türkiye'nin en ileri düzeydeki emniyetli madenler safhasına girmesinin mutluluğunu yaşıyordum' dedi. Salı günü gelen habere inanamadığını söyleyen Gürkan, 'Olması imkansız bir şey söylüyorlardı. Sağlığımı da bir tarafa bırakarak, kurtarma çalışmaları için buraya geldim. Canım yanıyor, içim yanıyor' diye konuştu.

HAFIZAM BULANIK

Zaman zaman ağlayan Gürkan, 'Basın toplantısını 2-3 gün sonra yapmayı planlıyordum. Sağlığım ona elverecekti ancak kamuoyundan gelen talep üzerine daha fazla geciktiremeyeciğimi anladım. 3 günden bu yana, yaşım ve yorgunluğum nedeniyle hafızamda tamamen konsantre olamıyorum. Şu an hafızam bulanıklık içinde' dedi.

İNFİAL HALİNDEYİM

Gürkan, gazetecilerin 'vicdanının rahat olup olmadığı, yastığa başını koyduğunda rahat uyuyup uyumadığına' yönelik sorusuna, 'Benim vicdanım son derece feci kötü durumda. Ölümlerin bende yaratmış olduğu muazzam bir infial var. Yasal olarak bir maden işletmesinde yapılması gereken, alınması gereken en üst düzeydeki emniyet tedbirleri konusunda işletme müdürlerinin yapmış olduğu şeylerin tamamen doğru olduğunu söylüyorum' yanıtını verdi.

KÂRIMIZ ÇOK AZ

'İşletmenin karlı olduğu' yönündeki açıklamaları hatırlatılan Gürkan, bu madende çalışan insanların her türlü göçüğe, emniyete karşı güvende olduğunu, yaptıkları çalışmalarla maliyetleri düşürdüklerini belirterek, 'Bizim bu işletmelerde ne bizim ne de diğer işletmelerde yüksek kar marjı yoktur. Buradaki işletmelerde çalışan şirketlerin yıllık kar marjları yüzde 10-15'i geçmez' dedi.

3-4 AY SONRA YAPACAKTIK

Yaşam odalarının ana taş bölgeye yapılması gerektiğini, esas üretim alanının alt kısma kayması nedeniyle yeni bir yaşam odasının yapılmasının planlandığını anlatan, Gürkan, 'Takdiri ilahi gibi o tür şeylere girmek istemiyorum. Bu kaza eğer 3-4 ay sonra olsaydı bu odalar da bitmiş olacağı için bu insanların hepsi buraya girmiş olacaktı' ifadelerini kullandı.

İHMAL DEĞİL KAZAYMIŞ

Ölenlerin ailelerine destek olacağını belirten Gürkan, 'Başbakan'la hayatımda ilk defa buraya geldiğinde el sıkıştım. Kendisi çağırdı ve toplantı odasına girerek bilgi verdim ve çıktım. Kendisiyle hiçbir ilişkim yok, tanışmışlığımız görüşmüşlüğümüz yok' dedi. Alp Gürkan, 'Bu bir kaza mı?' sorusuna da 'Ben bu işletmeye 3 seneden beri ilk defa geliyorum. Gördüğüm kadarıyla bir kaza. Ben ocağa hiç inmedim. Harita ile bana anlatılan şeyler üzerinden konuşuyorum. İhmal olup olmadığını bilmiyorum. Genel müdürüm ve işletme müdürüm 'ihmal yok' diyor. Onların dediği bu. Ben ise bakanlık incelemesi sonrası ortaya çıkan rapora bakarım. Benim için geçerli olan odur' şeklinde konuştu.

Yaşam odasının yenisi yapılıyordu

Soma Holding Maden İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, kendi görüşlerinin yangının trafodan kaynaklanmadığı yönünde olduğunu söyledi. Doğru, 'Kömür içinde tespit edilmesi mümkün olmayan bir kızışma oldu, ani şekilde korlaşmaya neden oldu. Ve havanın hızıyla yangın şiddetlendi. Yangının trafoyla alakası yok' dedi.

VARDİYA DEĞİŞİMİNDE OLMADI

İşletme Müdürü Akın Çelik de şunları söyledi:

'Yangın trafodan uzakta başladı. Kazada ihmalimiz olduğunu düşünmüyoruz.'

Çelik, kazanın vardiya değişimi sırasında olmadığını savunarak, 'Vardiya 15.00'ten vefat eden hiçbir arkadaşımız yok. Vardiya değişimini yerin altında yapsaydık, ölü sayımız çok fazla olurdu' dedi.

15 DEĞİL 19 YAŞINDA

İnsan Kaynakları Müdürü Celalettin Gökaşan ise yer altına giren toplam işçi sayısının 787 olduğunu, bunlardan 363'ünü işçi servisine bindirdiğini anlatarak, '15 yaşında olduğu söylenen işçi 19 yaşındadır. Taşeron işçimiz yoktur' diye konuştu.

Yetkililer, maden ocağında yaşam odası olup olmadığıyla ilgili soruya, 'Yaşam odası kapatılmıştı, yenisi hazırlanıyordu' şeklinde yanıt verdi.

İşletmenin genel müdürü Ramazan Doğru, daha önceden yaşam odalarının 500 kişilik olduğunu, bu bölgedeki üretimin bitmesi nedeniyle söküldüğünü, yeni bir yer planladıklarına işaret etti. Şirket sahibi Alp Gürkan da konuyla ilgili, 'Kömür madenin içinde yaşam odası yapılamaz' ifadesini kullandı.

Alp Gürkan'a soruşturma

Türkiye Maden Mühendisleri Odası Başkanlığı (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan hakkında soruşturma açtıklarını açıkladı. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, Soma'da meydana gelen maden faciasında, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın doğrudan sorumlu bir düzeyde bulunması gerekçesiyle yapılan olağanüstü toplantıda, soruşturma açılarak disiplin işlemi ile ilgili sürecin başlatıldığı belirtildi.

Barodan suç duyurusu

İzmir Barosu, Soma'daki maden faciasına ilişkin Holding AŞ Yönetim Kurulu üyeleri ve diğer 'kusuru bulunan' kişiler hakkında savcılığına suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu. İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, düzenlediği basın toplantısında, Alp Gürkan, Can Gürkan, Ayşegül Şenes, Ramazan Doğru, Mehmet Ali Deniz, Hayri Kebapçılar, Haluk Sevinç, Süleyman Sarı ve Soma Kömür İşletmeleri A.Ş şirketi ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile 'kusuru savcılıkça tespit edilecek diğer kişiler' hakkında Soma Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. Demir, suç duyurusunun 'Kasten öldürme, kasten yaralama ve resen tespit edilecek diğer suçlar'ı kapsadığını belirtti.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT