1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gürbüz Çapan'a 5 Yıl Hapis Cezası
Gürbüz Çapana 5 Yıl Hapis Cezası

Gürbüz Çapan'a 5 Yıl Hapis Cezası

Esenyurt Belediyesi eski başkanı Gürbüz Çapan örgüt yöneticisi olmak ve rüşvet almaktan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

04 Eylül 2012 Salı 14:13A+A-

Esenyurt Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden yapılan yargılamada Esenyurt Belediyesi eski Başkanı Gürbüz Çapan örgüt yöneticisi olmak ve rüşvet almak suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme, suç işleme hususundaki eğilimi ve tekrar suç işlemeyeceği konusunda olumlu kanaat oluşmadığı gerekçesi ile verilen hapis cezasının ertelenmesine veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verdi. Mahkeme Çapan hakkında denetimli serbestlik uygulanmasına da karar verdi.

Hakkındaki iddialara ilişkin bir süre tutuklu yargılandıktan sonra tahliye olan Çapan, ilk yargılama sonunda örgüt kurmak ve rüşvet almak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılmış, diğer suçlamalar ise zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmıştı.

İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar Gürbüz Çapan’ın kardeşi Zeki Çapan, Mehmet Uzunol ve Ahmet Pehlivan katıldı.

“JİTEM Sorguladı” 

Son savunmasını yapan Zeki Çapan, “2001 yılının 11 Nisan’ında JİTEM tarafından gözaltına alınarak sorgulandım ve işkence gördüm. Bu sorgulama ve işkenceyi kayda aldıklarını ve üst makamlara ileteceklerini söylediler. Benim kanaatimce davaya konu edilen olayların tamamı JİTEM’in yazdığı senaryo ve bunun sonucu olan operasyondur” dedi.

Kardeşleri zaman aşımı kurtardı

Yargıtay’ın bozma kararının ardından davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti Gürbüz Çapan kardeşleri Zeki Çapan, Günay Çapan ve Çetin Çapan hakkında özel evrakta sahtecilik, ihaleye fesat katıştırmak, örgüt üyesi olmak sularından açılan davanın zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verdi.

17 sanığı rüşvet suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, 12 sanık hakkındaki davanın ise örgüt üyesi olmak ve ihaleye fesat karıştırmak suçlarından ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Yargıtay imza eksikliğinden bozmuştu

Esenyurt Belediyesi’ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin 2001’de başlayan dava Mayıs 2009’da karara bağlayan İstanbul 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, eski belediye başkanı Gürbüz Çapan’ı örgüt kurmak ve yönetmek, rüşvet almak suçlarından 5 yıl hapis cezasına çarptırmış, zaman aşımına giren diğer suçlar ise ortadan kaldırılmıştı. 

Örgüt üyesi oldukları gerekçesi ile 10’ar ay hapis cezasına çarptırılan Çapan’ın kardeşleri Zeki Çapan, Günay Çapan ve Çetin Çapan hakkında ki diğer suçlamalar da zaman aşımından ortadan kaldırılmıştı. 11 sanık örgüte üye olmak suçundan 10’ar ay hapisle cezalandırılırken, 16 sanık ise rüşvet almak ve vermek suçlarından 3’er yıl 4’er ay hapse çarptırılmıştı. Mehmet Uzunol ise örgüte üyesi olmak ve rüşvet suçlarından 4 yıl 2 ay hapisle cezalandırılmıştı. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’nce farklı tarihlerdeki bazı duruşma tutanaklarının altında imza eksikliği olduğu gerekçesi ile bozmuştu. 

HABERE YORUM KAT