1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan'da Kalıcı Barış Girişimi
Güney Sudan'da Kalıcı Barış Girişimi

Güney Sudan'da Kalıcı Barış Girişimi

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD), Güney Sudan’daki iç savaşın son bulması için imzalanan barış anlaşmasının yeniden canlandırılması ve uygulamaya geçirilmesi için çalışmalara başladı.

18 Aralık 2017 Pazartesi 11:45A+A-

 IGAD 59. Bakanlar Konseyi Olağanüstü Toplantısı Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlendi.

Güney Sudan'daki barış sürecinin görüşüldüğü toplantıya Doğu Afrika ülkelerinden dışişleri bakanları ve siyasetçiler katıldı.

Gelecek hafta başlayacak, Güney Sudan’daki her iki siyasi grubun da katılımının beklendiği barış forumunun öncü toplantısı olma niteliği taşıyan buluşmada, ülkedeki son durum ve anlaşmanın uygulamaya geçirilememesinin sebepleri ele alındı.

"ANLAŞMANIN CANLANDIRILMASI ZORUNLULUK"

Toplantıda söz alan eski Botsvana Devlet Başkanı Feastus Mogae, Güney Sudan’daki son durumla ilgili raporunu paylaşarak, ülkede son sekiz aydır şiddetli şekilde devam eden karışıklığa işaret etti.

"Her türlü silahlı çatışmaya ara verilmeli." diyen Mogae, anlaşmanın canlandırılmasının "zorunluluk" olduğunu kaydetti.

Barış anlaşmasını ihlal edenlere yönelik hesap verme zorunluluğunun bulunmadığını hatırlatan Mogae, muhalif grup SPLM/A’nın lideri, eski Devlet Başkanı Yardımcısı Riek Machar’ın geçiş hükümetin inşa edilmesinden aylar sonra Cuba’yı terk etmesinin anlaşmayı baltaladığını söyledi.

"İNSANİ KRİZİN DEVAM ETMESİ KABUL EDİLEMEZ"

IGAD Güney Sudan Özel Temsilcisi İsmail Wais ise Güney Sudan’daki insani krizin uzun süredir devam ettiğini vurgulayarak, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Wais, barış sürecinin bozulmasının temel dinamiklerinin yaygın şiddet ortamı, ekonomik kriz ve barış anlaşmanın uygulanmasındaki gecikmeler olduğunu ifade etti.

Sudan'dan ayrılarak 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015'te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı.

Buna uygun olarak kurulan geçici ulusal hükümet 28 Nisan'da göreve başlamıştı. Ancak Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Machar yanlıları arasında çatışmalar, başkent Cuba'da 8 Temmuz 2016'da yeniden patlak vermişti.

 

HABERE YORUM KAT