1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SUDAN

  4. Güney Sudan'da Güvenlik Koridoru Anlaşması
Güney Sudan'da Güvenlik Koridoru Anlaşması

Güney Sudan'da Güvenlik Koridoru Anlaşması

Güney Sudan Hükumeti ve muhalifler, insani yardımların ulaştırılması için güvenlik koridorları açılması konusunda anlaştı.

05 Mayıs 2014 Pazartesi 22:02A+A-

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da imzalanan anlaşmaya göre, ülkedeki çatışmalardan en çok zarar gören bölgelere insani yardım ulaştırılması için güvenlik koridorları açılacak.

Hükumetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) ara buluculuğunda varılan anlaşmayı, müzakere heyeti başkanları Neyal Ding Güney Sudan Hükumeti, Taban Ding de muhalifler adına imzaladı. 

Anlaşmanın uygulanması ve insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması konusunda gerekli işbirliğini yerine getirecekleri taahhüdünde bulunan Neyal Ding, geri kalan anlaşmaların da bir an önce imzalanması için büyük çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Muhalifler adına anlaşmayı imzalayan Taban Ding ise anlaşmanın uygulanması konusundaki kararlılıklarını ifade ederken, hükumetten de bu durumu sekteye uğratacak adımlardan kaçınmalarını istedi.

Güney Sudan'da tarafların vardığı bu anlaşmanın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un ülkeye yapacağı ziyaretten bir gün önce yapılması dikkati çekti.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ı darbe girişiminde bulunmakla suçlamasının ardından ordu ile Machar yanlıları arasında çatışmalar başlamıştı. 

Krize çözüm bulunması amacıyla hükumet yetkilileri ile Machar'a bağlı heyetler arasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da 3 Ocak'ta başlayan ve IGAD'a bağlı ara bulucu heyetin gözetiminde yürütülen müzakerelerin ilk turu kapsamında, 23 Ocak'ta çatışmalara son verilmesini öngören anlaşma imzalanmış ancak kağıt üzerinde kalmıştı. Taraflar ise bu konuda birbirlerini suçlamıştı. 

HABERE YORUM KAT