1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gülsuyu’nda RANTabl Gerginlik
Gülsuyu’nda RANTabl Gerginlik

Gülsuyu’nda RANTabl Gerginlik

Gülsuyu Mahallesi, güç kaybeden uyuşturucu çeteleri ile sol örgütlerin hâkimiyet mücadelesine sahne oluyor.

03 Ekim 2013 Perşembe 11:04A+A-

Cihat Arpacık ve Yusuf Doğan'ın haberi:

İstanbul Maltepe'deki Gülsuyu Mahallesi, operasyonlarla güç kaybeden uyuşturucu çeteleri ile sol örgütlerin hâkimiyet mücadelesine sahne oluyor. DHKP-C ve MLKP, 'kentsel dönüşüm gelecek, sizi çıkaracaklar' propagandası yapıyor.

Uyuşturucu çeteleri ile DHKP/C ve MLKP gibi örgütlerin karşılıklı çatışmasıyla gündeme gelen Gülsuyu Mahallesi, örgütlerin taban bulma mücadelesine sahne oluyor. Son yıllarda yapılan operasyonlarla büyük güç kaybeden, Gezi eylemleri ile sempatizan toplamaya çalışan sol terör örgütleri, 'kentsel dönüşüm alanlarında yaşayan yoksul kesimleri kazanma' stratejisini Gülsuyu'nda uygulamaya çalışıyor. Uyuşturucu çeteleri de örgütlenme zemini buldukları aynı mahallede inisiyatiflerini kaybetmemek için savaş veriyor. Çatışma ortasında kalan mahalle halkı ise yaşadıkları sokaklarda sözü geçen silahlı gruplara boyun eğmek zorunda kalıyor. Kepenk kapatan, hiçbir siyasi kimliği olmadığı halde önceki gün öldürülen Hasan Ferit Gedik isimli gencin fotoğrafını asmak zorunda kalan halkın uyuşturucu ve kentsel dönüşüm konusundaki tedirginliği ise sol örgütlerin işine geliyor. Yeni Şafak, gerginliğin sürdüğü mahalleye giderek olaylı bölgenin nabzını tuttu.

HER KÖŞEDE BİR SİLAHLI

İdeolojik açıdan parçalı bir görüntü sergiliyor Gülsuyu. DHKP/C, MLKP, PKK ve çok sayıda irili ufaklı sol örgüt, 'uyuşturucu çetelerine karşı halkı koruma' görüntüsüyle sempatizan toplama çabasında. Mahallenin hemen her sokağına örgütler kendi isimlerine ve kendilerine özgü sloganları yazıyor. Hatta DHKP/C'nin silahlı propaganda birliklerine mensup silahlı kişiler köşe başlarında nöbet tutuyor. Uzun süredir bir gerginliğin yaşandığı mahalleye polisin daha etkin müdahale etmesi gerektiğini belirten 18 yaşındaki Serdar, 'Her akşam olay çıkıyor. Okula gitmekte bile zorlanıyoruz' dedi.

Bu durum Emniyet raporlarına da yansımış durumda. 2 ay önce Gülsuyu'nda yaşanan çatışmanın ardından operasyon başlatan Organize Suçlarla ve Terörle Mücadele ekipleri, hazırladığı raporda örgütlerin çetelerle mücadele başlatıp belli bölgelerde yeniden taban kazanmaya çalıştığını belirtiyor.

Silahlar denizden çıktı

Gülsuyu'nda süren çatışmalarda, mahallelilerin yaralanması olaylarında kullanılan silahlardan 3'ü toprağa gömülü, 3'ü de denizde bulundu. Mafya grubunun kullandığı 3 silah, dalgıç polisler tarafından denizden çıkarıldı. Gözaltına alınan 20 kişinin sorgusu sürüyor. Yakalanan şahıslardan birinin Hasan Ferit Gedik'in öldürülmesi olayına karıştığı belirlendi. Yaralama eylemlerine karışan Ercan Ç. ve Ercan K., olayda kullandıkları silahları Tuzla sahilinde denize attıklarını itiraf etti. Sahilde arama yapan dalgıç polisler, denizden 3 silah çıkardı. Silahlar, kriminal incelemeye gönderildi. Mahallede daha önce silahlı çatışmalarda yaralanan Aytekin T.'nin evinin bahçesinde ise gömülü vaziyette 3 adet tabanca ele geçirildi.

Savcıdan talimat: Görüntüleri açmayın

Geçtiğimiz günlerde Gülsuyu Mahallesi'nde öldürülen Hasan Ferit Gedik'e ait gömleğin kaybedilmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Polisin hastanede tuttuğu el koyma tutanağında Gedik'in telefon, pantolon ve kemerine el konulduğu belirtildiği ancak gömlekten hiç bahsedilmediği ortaya çıktı. Akıbeti meçhul olan ve delil niteliğindeki gömleğin peşine düşen savcı, emniyete talimat yazdı. Gömleğin, ateş edilen noktanın belirlenmesi açısından önemli olduğu ifade ediliyor. Hastaneye ait güvenlik kamerası görüntülerini isteyen savcı, polisin kamera görüntülerini hiç açmadan ve üstünde inceleme yapmadan savcılığa ulaştırmasını istedi.

Cenaze beklemede

Maltepe'de eylem yapan gruba ateş açılması sonucu hayatını kaybeden Hasan Ferit Gedik'in cenazesini Maltepe'ye götürmek isteyen grubun bekleyişi sürüyor. Fatih Sultan Mehmet Mahallesi Karanfiloğlu Köprüsü civarındaki meydanda barikat kurarak ateş yakan 'Halk Cephesi' üyeleri, zaman zaman slogan atıyor. Polis ekiplerinin de bölgedeki güvenlik önlemleri devam ediyor. Gedik'in cenazesinin Pir Sultan Abdal Derneği Boğaziçi Cemevi morgunda bekletildiği bildirildi.

Dönüşümden korkuyorlar

Büyük alışveriş merkezleri ile lüks sitelerin arasından geçilerek ulaşılan Gülsuyu Mahallesi, Maltepe'nin yoksul işçilerini barındırıyor. Mahalle halkı, buranın uzun süredir büyük inşaat şirketlerinin hedefinde olduğunu ileri sürüyor. 'Heykel' olarak tabir edilen semtte bulunan kahvehanede konuştuğumuz bir esnaf, birilerinin, çocukları uyuşturucu müptelası yapmaya çalıştığından bahsediyor. 'Bir yıldan fazla süredir mahalledeki durum gergin. Çocuklarımızı zehire alıştırmaya çalışıyorlar. Biz de buna tepki gösteriyoruz' diyen esnaf, Maltepe'deki önemli meselelerden birinin ise kentsel dönüşüm olduğunu belirtiyor. Gülsuyu esnafı, 'Burası imara açılmak isteniyor. Ama gitmeyeceğiz. 40 yıldır burada oturuyorum. Kentsel dönüşüme karşı mücadele edeceğiz' şeklinde konuşuyor.

(YENİ ŞAFAK)

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum