1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım Türkiye'ye Geldi
Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım Türkiye'ye Geldi

Gülden Sönmez ve Emine Yıldırım Türkiye'ye Geldi

Tacikistan'da gözaltına alınan İHH Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez, Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi Emine Yıldırım ve tercümanları Zaur Beg, İstanbul'a geldi.

23 Ocak 2016 Cumartesi 10:35A+A-

Türkiyeli avukatlar heyeti, Tacikistan hükûmetinin tutukladığı Tacikistan'daki İslâmî Kalkınma Partisi üyeleri arasında bulunan SİPAR Avukatlar Birliği üyesi hukukçularla dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla 20 Ocak'ta Duşanbe'ye gitmek üzere Atatürk Havalimanı'na gelmiş ancak 6 kişilik heyetten sadece Sönmez, Yıldırım ile tercüman Beg'in Tacikistan'a gitmesine izin verilmişti.

Heyet üyeleri, programları uyarınca önceki gün bazı tutuklu yakınları ve avukatlarıyla görüşmelerinin ardından dün Tacikistan polisi tarafından gözaltına alınmıştı.

Hukukçular Derneği'nden konuya ilişkin yapılan açıklamada 2 Türkiyeli avukat ile tercümanlarının dün saat 17.30'da kaldıkları otelde Tacikistan polisi tarafından gözaltına alındığı duyurulmuştu. Ortak bir açıklama yayımlayan Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği ve Hukukun Üstünlüğü Platformu, Tacikistan hükûmetine, gözaltına alınan avukatlara yönelik hukuksuz uygulamayı bir an önce sonlandırması çağrısında bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün gece sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, avukatların THY uçağıyla Duşanbe'den İstanbul'a geleceklerini bildirmişti.

“Bizi Alıp Götürmeye Çalıştılar Ama Direndik”

İHH Yönetim Kurulu ve Hukukçular Derneği üyesi Gülden Sönmez, Tacikistan'da gözaltına alınmalarına ilişkin, “Bizi alıp götürmeye çalıştılar ama direndik. Onların aracına binmeyi reddettik. Zâten ülkeden hemen çıkacağımızı da beyan etmiştik. Havaalanında 12 saat gözlem altında tutulduk. Uçağa bininceye kadar cep telefonlarımız ve pasaportlarımız bize verilmedi.” dedi.

Sönmez, THY'nin tarifeli uçağıyla sabah saatlerinde Türkiye'ye döndükten sonra Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, Tacikistan'da siyasî düşüncelerinden dolayı tutuklanan ve kötü muamele görenlerle ilgili bir tespit çalışması yapmak için bölgeye gittiklerini söyledi.

Ziyareti resmî olarak gerçekleştirdiklerini anlatan Sönmez, Duşanbe'ye inmelerinin hemen ardından Tacikistan Başsavcılığı'na giderek insan hakları heyeti olarak tutuklularla ilgili bir çalışma yapacaklarının bilgisini verdiklerini kaydetti.

Sönmez, “Tutuklular çok ciddi ve ağır suçlamalarla muhataptılar. İnsan haklarını savunan hukukçularız. Hukukçu organizasyonunun temsilcileriyiz. Ziyaret amacımız, mümkünse gözaltında olan kişileri tutuldukları yerde görmek, mümkün değilse yakınlarından bilgi almak ya da her hâlükarda onların yaşadıkları ihlalleri hem Türkiye'ye hem de İslâm dünyasına taşımaktı.” diye konuştu.

Kaldıkları otele sabah 05.00 sularında bir grubun gelerek kendilerini gözaltına almak istediğini aktaran Sönmez, tercümanlarının resmî kıyafetli olmayan grup tarafından gözaltına alındığını, fiziksel müdahaleye uğradığını, kendilerinin ise gruba direndiğini söyledi.

Sönmez, şöyle konuştu:

“Pasaportlarımızı almaya çalıştılar. Cep telefonlarımızı aldılar. Kim olduklarını sorduğumuzda istihbarat görevlileri olduğunu anladık. Bizi alıp götürmeye çalıştılar ama direndik. Onların aracına binmeyi reddettik. Zâten ülkeden hemen çıkacağımızı da beyan etmiştik. Havaalanında 12 saat gözlem altında tutulduk. Uçağa bininceye kadar cep telefonlarımız ve pasaportlarımız bize verilmedi.”.

Türkiye'nin desteğini her an hissettiklerini kaydeden Sönmez, Türkiye'den gelen mesajlarla, kendilerini gözaltına almak isteyen kişilerin tavırlarının olumlu yönde değiştiğini aktardı. Sönmez, “Sayın Cumhurbaşkanımıza, sayın Başbakanımıza, Tacikistan büyükelçilik görevlilerine, hukukçu meslektaşlarımıza ve bizi destekleyen herkese teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

“Herkesin Gözü Tacikistan'da Olsun”

Tacikistan'daki gözlemleri ve yaşadıklarıyla ilgili bir rapor hazırlayacaklarını belirten Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün dünya kamuoyuna seslenişimiz, lütfen herkesin gözü Tacikistan'da olsun. Resmî siyasî bir partinin temsilcisi olmaktan başka hiçbir şeyleri olmayan İslâmî bir partinin temsilcilerine, üyelerine ve destekleyenlere özgürlüğün ulaşması için bütün emeğimiz ve gücümüz onlarla birlikte olsun. Bütün dünyanın desteğine ihtiyaçları var.”.

Tacikistan'a giden heyet arasında yer alan Uluslararası Hukukçular Birliği üyesi avukat Emine Yıldırım da Tacikistan'daki tutuklamaların en yakın zamanda son bulmasını temenni ettiklerini vurgulayarak, “Bu alanda bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Biz de bunun için elimizden geldiğince çalışacağız. Kabûl ederlerse tutuklularla görüşmeye tekrar gideceğiz.” dedi.

AA

HABERE YORUM KAT