1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. BANGLADEŞ

  4. Gulam Azzam’a Ömür Boyu Hapis Cezası
Gulam Azzam’a Ömür Boyu Hapis Cezası

Gulam Azzam’a Ömür Boyu Hapis Cezası

Bangladeş Savaş Suçları Mahkemesi, Cemaat-i İslami lideri Gulam Azzam'a ömür boyu hapis cezası verdi.

15 Temmuz 2013 Pazartesi 12:04A+A-

Reuters, Bangladeş Cemaat-i İslami'nin eski lideri Gulam Azzam'a ömür boyu hapis cezası verildiğini duyurdu. Azzam, Bangladeş'in 1971 yılındaki bağımsızlık savaşı sırasında ''soykırım ve insanlığa karşı suç işlemek için plan yapmak, komplo kurmak, tahrik ve suç ortaklığı'' gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. AA ise Azzam'ın 90 yıl hapis cezası aldığını açıkladı.

Azzam'ın savunma avukatlarından Tacul İslam, Azzam'ın 62 ayrı suçtan yargılandığını açıklayarak, "62 suçun 61'i Azzam'ın 1971 yılındaki Bangladeş Bağımsızlık Savaşı süresince yaptığı konuşmalardan oluşuyor. Gulam Azzam, yaptığı konuşmalarda Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılmasının Müslümanları böleceğini söylemiş ve ayrılmanın Bangladeş menfaatine olmayacağını savunmuştu" diye konuştu.

İslam, mahkemenin Azzam'a atfedilen suçları kabul ettiğini aktararak, "Gulam Azzam'a Cemaat-i İslami'nin önemli lideri olduğu ve idam kararının da daha büyük tepkiye yol açacağı için hapis cezası verildi. Hiçbir kanuna göre bu sebeplerle 91 yaşındaki insanı hapse mahkum edemezsiniz" dedi. İslam, karara itiraz edeceklerini söyledi.

Böylece şimdiye kadar aynı davada yargılanan üç Cemaat-i İslami lideri hakkında idam, ikisi hakkında ise ömür boyu hapis cezası verilmiş oldu. Cemaat-i İslami'nin yedi lideri daha yargılanmayı bekliyor.

Mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi eski dini lideri Abdülkelam Azad'ı ve Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman'ı gıyabi idam cezasına, Genel Başkan Yardımcısı Mevlana Delvar Hüseyin Saidi'yi idam cezasına ve eski Genel Başkan Yardımcısı Abdül Kerim Molla'yı da ömür boyu hapse mahkum etmişti.

Cemaat-i İslami, Bangladeş'in bağımsızlığını kazandığı 1971 yılındaki savaşta Pakistan'dan ayrılmayı kabul etmemişti.

Öte yandan, Cemaat-i İslami Partisi ve Bangladeş Milliyetçi Partisi bugün ülkede genel grev ilan etti. Protestolarda Cemaat-i İslami destekçileri ile polis arasında çatışma çıktığı bildirildi.

 

HABERE YORUM KAT