1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gül, Zühtü Arslan'ı AYM Üyeliğine Atadı!
Gül, Zühtü Arslanı AYM Üyeliğine Atadı!

Gül, Zühtü Arslan'ı AYM Üyeliğine Atadı!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi’ne özgürlükçü fikirleriyle tanınan Prof. Dr. Zühtü Arslan’ı atadı.

17 Nisan 2012 Salı 10:23A+A-

Anayasa hukukçusu Ergun Özbudun başkanlığında, AKP için sivil anayasa taslağı hazırlayan ekipte yer alan Prof. Dr. Zühtü Arslan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine atandı.

Prof. Dr. Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi’nin, 2007’deki Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin 367 kararına kamuoyunda en çok tepki gösteren isimlerden biri olarak biliniyor.

Cumhurbaşkanlığı Basın Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, Abdullah Gül, Anayasa Mahkemesi üyeliği için, Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından gösterilen üç aday arasından Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zühtü Arslan’ı seçti.

Başörtüsü yasağına karşı

AKP’nin 2008’de hazırlattığı sivil anayasa taslağının mimarlarından biri olan ve kamuoyunda cesur tavırlarıyla tanınan Zühtü Arslan, Türkiye Sosyal ve Ekonomik Etüdler Vakfı’nın (TESEV) “Almanak Türkiye 2005: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” başlıklı raporu için bir bölüm kaleme almıştı.

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını insan hakları ve hukuk devleti açısından eleştiren akademisyenlerden biri olarak bilinen Prof. Dr. Zühtü Arslan, askerin yönetimdeki rolünün Avrupa Birliği (AB) raporları doğrultusunda sınırlandırılmasını ve milli güvenlik siyasetinin siviller tarafından belirlenmesini de savunuyor.

AK Parti değil AKP yazmış

Prof. Dr. Zühtü Arslan, “Almanak Türkiye 2005: Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim” başlıklı rapor için yazdığı bölümde iktidar partisinden AK Parti değil AKP olarak söz etmişti. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan, yüksek lisans ve doktorasını Britanya’daki Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayan, 2007’de ise profesör ünvanı alan 1964 doğumlu Zühtü Arslan, halen Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. İnsan hakları, anayasa hukuku, hukuksiyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan Arslan’ın Türkçe ve İngilizce olarak kaleme aldığı eserlerden bazıları şöyle: “Anayasa Teorisi, Constitutional Law of Turkey” (ortak yazar) (Kluwer Publication, 2004): İdeoloji, Türk Militarizmi ve Post- Militarist Açılımlar, “Taking Rights Less Seriously: Postmodernism and Human Rights,” Res Publica 5/2 (1999), s.195-205. 

HABERE YORUM KAT