1. HABERLER

  2. HABER

  3. "Görüntüler ve Bilgiler ABD'den Yüklendi"
"Görüntüler ve Bilgiler ABD'den Yüklendi"

"Görüntüler ve Bilgiler ABD'den Yüklendi"

17 Aralık dosyasındaki verilerin basına sızdırılmasına ilişkin müfettiş raporu tamamlandı, 40 polis hakkında soruşturma açıldı. Rapor, dönemin Cemaat'e yakın polis kadrosundan Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve onun ekibi üzerinde yoğunlaşıyor.

17 Aralık 2014 Çarşamba 12:30A+A-

Dört eski bakan ve çocuklarının 'yolsuzluk ve rüşvet' ile suçlandığı 17 Aralık soruşturması kayıtlarının  basına ve sosyal medyaya nasıl ve kimler tarafından sızdırılığına dair müfettiş raporu tamamlanıp savcılığa gönderildi. 300 sayfalık raporu polis başmüfettişleri Kenan Aydoğdu ve Nevzat İlhan Kayhan tarafından   Mali Suçlar Şubesi ile Siber Suçlarla Mücadele Şubesi'nde dört ay süren bir çalışmayla hazırlandı.

19 Kasım 2014 tarihli müfettiş raporunda dikkat çekici tespitler var. Rapora göre müfettişler, soruşturma sırasında elde edilen veriler savcıya gönderilmeden önce  ‘haramzadeler’  ve ‘başçalan’ isimli  sosyal medya hesaplarına servis edildiğini tespit ettiler.

Rapora göre soruşturma bilgileri "Haramzade" ve "Başçalan" gibi internet hesaplarına bilgilerin Amerika'dan 'dinamik IP' kullanılarak yüklendi.

Müfettiş raporuna göre, 17 Aralık soruşturmasının hemen ardından Mali Şube'ye atanan müdürler, ifadelerinde  fezlekenin kendilerinden gizlendiğini, önlerine hiçbir belgenin konulmadığını anlattılar. 

Cemaat'e yakınlığıyla bilinen Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı'nın görevden alınmasından sonra onun yerine gelen savcı  Hakan Sıralı, göreve geldikten sonra emrindeki polislerin kendisine bilgi vermeden , doğrudan savcılarla görüşerek soruşturmayı yürüttüklerini söyledi.

Başmüfettişler, suçlamaların odağındaki Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ile de görüştü. 

Raporda, 17 Aralık soruşturmasında aramalara katılan 54 polisin ifadelerine de yer verildi. Delillerin yayınlandığı siteler ABD’den servis alındığı da raporda yeraldı.

Delilleri yayınlayan sosyal medya kayıtlarının incelendiğini belirten müfettişler, söz konusu yayınları yapan siteleren ABD- San Fransisco’daki servis sağlayıcısından yararlandığını, yayın yaptıktan ve yüklemeleri tamamladıktan sonra kapatıldıklarını belirledi.

Rapora göre, Erdoğan’ın telefon görüşmesi dosyadan değil...Yasadışı dinleme. 

Müfettişler Haramzadeler ve Başçalan adlı twitter hesaplarında yayınlanan bazı tapeleri de inceledi. Bu incelemelerde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile işadamı Latif Topbaş arasındaki görüşmelerin soruşturma dosyasındaki bir görüşme olmadığı yani bu  dinlemenin yasadışı olduğu tespit edildi.

'Sınırları mevzuat değil kendileri belirledi'

17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürütün polislerin, özel olarak seçildiğini ve sıralı amirler arasında sıkı bir işbirliği olduğunu vurgulayan müfettişler, “Gizlilik konusunu mevzuatın ön gördüğü şekilde değil, sınırlarını kendileri belirledikleri prosedürlere uygun olarak yönettikleri değerlendirilmektir.”dedi. Müfettişler, soruşturmalardan Vali, İl Emniyet Müdürü ve Başsavcılığın bile haberdar olmadığına dikkat çekti.

‘Ortak aklın bir tezahürü’

Soruşturmaya ilişkin delillerin sızmasında Mali Suçlar Şube Müdürlüğü’nün sorumlu olduğuna dikkat çeken müfettişler, ifade için çağrılan personelin, sözlü değil yazılı cevap verdiğini belirterek,  ‘ifade sırasında bazı personelin istenmeyen konuları açıklama ihtimali ortadan kaldırılmak istenmiştir. Yazılı cevaplarda sorulara ‘kopyala-yapıştır’ şeklinde ortak cevap verildi. Bu da maddi gerçeğin ortaya çıkmasını engellemeye dönük, ‘ortak aklın bir tezahürü’ olarak değerlendirilmektedir.”dedi.

Yakup Saygılı ve ekibi sızdırdı

Raporun son bölümünde sızdırılan delillere Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı ve sıralı amirlerin ve görevlendirilen polislerin kolayca ulaşabildiği, delillerin gizlliliğinden bu kişilerin sorumlu olduğu belirtilirek  ‘sızdırmanın Yakup Saygılı ve ekibi tarafından yapıldığı kanaatine varıldığını’ belirtti.

Aljazeera

HABERE YORUM KAT