1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Gördüğünüz mü, Gönlünüzden Geçirdiğiniz mi?
Gördüğünüz mü, Gönlünüzden Geçirdiğiniz mi?

Gördüğünüz mü, Gönlünüzden Geçirdiğiniz mi?

Zaman’da seçimlere yönelik yönlendirme çabaları il değerlendirmeleriyle sürüyor!

19 Mart 2014 Çarşamba 13:00A+A-

HAKSÖZ-HABER

Zaman gazetesi bir süredir çeşitli illerden seçim değerlendirmeleri aktarıyor.  Ne var ki, bu değerlendirmeler genelde objektif gözlemler olmaktan çok uzak. Tespitten ziyade temenni babında aktarımlar.  

Hemen hemen her ilde AK Parti’nin karşısındaki en güçlü adayın seçimleri kazanabileceğine dair ifadeler başlığa çıkartılıyor. Örneğin, “Edirne CHP’den vazgeçmiyor”; “Hoca’ [Eskişehir] bu seçimde de rakipsiz”; “Kırklareli’nde parti [CHP] aynı başkanın adı değişecek” gibi başlıklarla AK Parti’nin önceki seçimlerde zayıf olduğu yerlerde zaten seçim neticelenmiş havası estiriliyor.

Buna karşın AK Parti’nin güçlü olduğu yerlerde ise “Bolu’da yarış, AK Parti-CHP arasında”; “Muhalefet Bursa’da son dakika golü arıyor”; “Samsun’da AK Parti ile MHP yarışıyor”; “Tokat’ta ibre MHP’ye döndü” gibi başlıklarla rakiplerinin yükselişe geçtiği iddia ediliyor.

Farklı muhabir ve yazarlarca hazırlanan yazıların tümünde görüşüldüğü ifade edilen sokaktaki vatandaşların yolsuzluklardan ve Fethullah Gülen’e yapılan hakaretlerden ötürü daha önce AK Parti’ye oy vermesine rağmen bu sefer vermeyeceğini söylediği ifade ediliyor. Ve her ilde hemen hemen ortak bir vurguyla CHP ya da MHP seçmeninin AK Parti karşısında kim kazanacaksa o partiye yöneleceği vurgulanıyor.

Yine dikkat çeken bir nokta olarak, hemen her yazıda vatandaşların bazılarının seçimlere dair konuşmaktan çekindiği ya da isimlerinin yazılmasını istemediğine değinilerek, ülkede nasıl koyu bir istibdat rejimi havasının estiğine dair bir imaj verilmeye çalışılıyor.

Doğrusu her seçim döneminde farklı basın organlarının yakınlık duydukları partileri kollayan seçim değerlendirmeleri yayınladıkları bilinir ama Zaman’da sanki tümü tek bir kalemden çıkmışçasına yazılmış ve tümü aynı noktaya atış yapan seçim değerlendirmeleri gazeteciliğin manipülatif bir tarzda kullanılmasının bir örneği olarak sırıtmakta. 31 Mart’ta bu gözlemlerin sahiplerinin ne göreceğini hep birlikte göreceğiz. 

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum