1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gezi Parkı Gösterilerine Polis Müdahalesi
Gezi Parkı Gösterilerine Polis Müdahalesi

Gezi Parkı Gösterilerine Polis Müdahalesi

Beyoğlu İstiklal Caddesi ile Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanarak Gezi Parkı'na yürümek isteyen ve polisin uyarılarına rağmen dağılmayan gruplara müdahale edildi.

01 Haziran 2014 Pazar 00:21A+A-

İstiklal Caddesi'nde, Galatasaray Meydanı'nın ilerisinde ve caddeye çıkan Meşelik Sokak'ta toplanan iki ayrı grup, slogan atmaya başladı.

Güvenlik amacıyla bekleyen polis ekipleri, grupları, eylemlerinin izinsiz olduğu ve dağılmaları gerektiği yönünde uyardı. Polis ekipleri, Meşelik Sokak'taki grubun önünde barikat oluşturarak İstiklal Caddesi'ne çıkışlarını engelledi. 

Caddedeki gruba destek veren HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkcü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Mahmut Tanal ve İlhan Cihaner, polis yetkilileriyle görüşerek, grubun anma yapmak üzere Gezi Parkı'na yürümesine izin verilmesini istedi. 

Grubun yürümesine izin vermeyen polis ile bazı kişiler arasında arbede yaşandı. Polisler, kalkanlarıyla ve TOMA'ların da desteğiyle gruptakileri Galatasaray Lisesi'ne doğru uzaklaştırdı. Arbedenin sürmesi üzerine biber gazı ve tazyikli suyla müdahale eden polis, gruptan bazı kişileri gözaltına aldı. Eylemciler dağılarak ara sokaklara kaçtı.

Olaylar sırasında caddedeki bazı iş yerlerinin camlarının kırıldığı görüldü. 

Ayrıca polis, İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Konsolosluğu önünde toplanan grubun Taksim Meydanı'na yürümesine izin vermedi. 

Polis, yürüyüşün izinsiz olduğunu belirterek, gruptakileri dağılmaları yönünde uyardı. Uyarılara rağmen dağılmayan gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Müdahalenin ardından, gruptakiler ara sokaklara dağıldı. 

Gruptan 5 kişiyi gözaltına alan polis ekipleri, bu kişileri Taksim Meydanı'nda bekletilen polis midibüslerine götürdü. Bu sırada, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, polislere tepki gösterdi. Tanal ile polisler arasında kısa süreli tartışma yaşandı.

İstiklal Caddesi'nde belirli aralıklarla güvenlik barikatı oluşturan polis ekipleri, ara sokaklardan caddeye girişlere izin vermedi. Polis helikopteri de bölge üzerinde güvenlik uçuşu yaptı. 

Okmeydanı'nda bir grup yolu trafiğe kapattı 

Okmeydanı'nda, Şark Kahvesi mevkisinde toplanan yaklaşık 150 kişilik grup da Piyalepaşa Caddesi'ne doğru yürüdü. Caddeyi trafiğe kapatan ve barikat kuran gruptakiler, çeşitli sloganlar attı. 

Polisin uyarılarına rağmen dağılmayan eylemcilere müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruptakiler, polise molotofkokteyli, havaifişek ve taşla karşılık verdi. 

Caddedeki barikatı kaldıran polis, güvenlik nedeniyle yolu trafiğe açmadı.

Bu bölgede yolları trafiğe kapatarak, polise molotofkokteyli, misket, havai fişek ve taş atan gruba tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu.

Bu arada eylemcilerin attığı molotofkokteylinin isabet ettiği bir manavda çıkan yangını, TOMA söndürdü.

Eylemin devam ettiği sırada, civardaki bir düğün salonundan çıkan gelin ve damat gazdan etkilendi. 

İstiklal Caddesi'nde Mis Sokağı'nda toplanarak slogan atan ve polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate almayan gruba da müdahale edildi. Ara sokaklara dağılan gruplardan bazı kişiler gözaltına alındı.

Yaklaşık 20 molotofkokteyli ele geçirildi

Öte yandan Kurtuluş Caddesi'nde bazı eylemcilerin binaya girdiğini söyleyen apartman sakinleri, polisten yardım istedi. Polis ekipleri, apartmanda bir kısmı kullanıma hazır yaklaşık 20 molotofkokteyli ele geçirdi. Torbalarda bulunan molotofkokteylleri, polis aracıyla emniyete götürüldü. 

İstanbul Emniyet Müdürü Altınok: Yaralanan arkadaşlarımız oldu

İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, kentteki izinsiz gösterilerde bazı arkadaşlarının yaralandığını belirterek, "Birisi kurşunla yaralandı, bir emniyet müdür yardımcısı arkadaşımız molotofkokteyli ile yaralandı" dedi. 

120 gözaltı

Gözaltına alınanlara ilişkin soru üzerine Altınok, şu anda tam sayının belli olmadığını ancak yaklaşık 120 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. 

Ankara

Kızılay Meydanı'nda izinsiz gösteri yapmak isteyen gruba polis tazyikli suyla müdahale etti.

Bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri ve çeşitli gruplar, Gezi Parkı odaklı olaylarının birinci yılı dolayısıyla Kızılay Meydanı'nda toplandı. 

Kızılay Meydanı'nı trafiğe kapatan gruba polis dağılmaları yönünde uyarılarda bulundu. Polis, uyarılara uymayan gruba daha sonra tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalede göstericiler polise havai fişek ve taş attı. 

Meydandaki grubu tazyikli suyla dağıtan polis ekipleri, Ziya Gökalp Caddesi ile ara sokaklarda barikat kurup ateş yakan ve bilye atan göstericilere ise biber gazıyla müdahalede bulundu. 

Gruptakiler, polisin müdahalesinin ardından dağıldı.

Uzun süre trafiğe kapatılan Ziya Gökalp Caddesi ise geç saatlerde tekrar açıldı.

Ankara'da düzenlenen gösterilerde 45 kişi gözaltına alındı.

İzmir

İzmir'de aralarında bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyelerinin de bulunduğu gruplar Alsancak'taki Gündoğdu Meydanı'nda toplandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı CHP milletvekilleri ile ilçe belediye başkanların da katılarak destek verdiği eylemde kurulan platformda konser verildi.

Gündoğdu meydanındaki kalabalıktan ayrılan bazı gruplar, önce Cumhuriyet Meydanı'na gelerek buradan Basmane Meydanı'na yürüyüşe geçti. 

Cumhuriyet Bulvarı üzerinde önlem alan polis, dağılmaları yönünde uyarılara uymayan gruplara tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahalede bulundu. Polise taş atan gruptakiler barikat oluşturmak için de park halindeki araçları yola çevirdi.

Dağılan gruplar tekrar Gündoğdu meydanında toplandı.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir'de Gezi Parkı olaylarının birinci yılındaki eylemler nedeniyle 65 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Adana

Adana'da da Gezi Parkı olaylarının birinci yılı dolayısıyla izinsiz gösteri düzenleyen gruba polis müdahale etti.

Baro Başkanı Mangücek Çıtırık ve Tabip Odası Başkanı Neslihan Önenli Mungan, Atatürk Parkı'nda toplanan grup adına basın açıklaması yaptı. CHP Adana Milletvekili Turgay Develi de gruba destek verdi.

Polis ekipleri, açıklamanın ardından Atatürk Caddesi'nde yürümek isteyen gruptakileri dağılmaları konusunda uyardı. Uyarıya rağmen yürüyüşe geçen gruba, biber gazı ve TOMA'lardan tazyikli su ile müdahale edildi. Ara sokaklara kaçan göstericilerden biri, TOMA'nın üzerine çıkarak, araçtan su sıkılmasını engellemeye çalıştı. Araçtan indirilen gösterici ile polise taşla saldıranlardan bazıları gözaltına alındı.

Caddedeki bir binadan, polis ekiplerine havai fişek ve sandalye atıldı.

Bu arada, Milletvekili Develi, gözaltına alınanların bırakılmasını isteyince, polisle bir süre tartıştı.

Hatay

Gezi Parkı olayların yıl dönümü nedeniyle yürüyüş yapan ve polise taşlı saldırıda bulunan gruba müdahale sırasında bir polis memuru yaralandı.

Akşam saatlerinde Defne ilçesi Armutlu Mahallesi girişinde polisin müdahalesinin ardından Çekmece ve Turunçlu caddelerine kaçan gurup Gündüz Caddesi'nde tekrar toplandı. Göstericiler, polise taş, molotof kokteyli, havai fişek ve bilye attı.

Çöp kutularını yakıp barikatlar oluşturan gruba polis biber gazı, ses bombası ve TOMA'yla müdahale etti.

Göstericilerin mahalle girişinde bulunan bazı apartmanlardan da polis araçlarına taş attığı gözlendi. Olayda atılan taşlardan yaralanan bir polis memuru hastaneye kaldırıldı.

Yaklaşık 4 saat süren eylem, polisin, akrep ve TOMA'yla barikatları yıkmasıyla sona erdi.

AA

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT