1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı mı?
Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı mı?

Gazze’de Ateşkes Anlaşması Sağlandı mı?

Mısır'ın arabulucuğuyla Gazze'de ateşkesin sağlanmak üzere olduğu ancak henüz kesin sonuç çıkmadığı bildiriliyor.

20 Kasım 2012 Salı 18:31A+A-

HAKSÖZ-HABER

Halid Meşal, ateşkes önerisinin ilk İsrail'den geldiğini açıklamıştı. İzzeddin el-Kassam'ın İsrail'in Demir Kubbe'sini yırtan direnişi, İslam dünyasının İsrail'e verdiği tepkiler, ve başta Mısır olmak üzere Türkiye, Tunus gibi ülkelerin diplomatik çabaları ve Gazze'ye verdikleri destek İsrail'i geri adıma zorladı. İsrail, kara harekâtını askıya aldı.

Hamas’ın Mısır’ın başkenti Kahire’deki sözcüsü Ayman Taha, BBC’ye yaptığı açıklamada, Gazze’de ateşkesin bugün geceden itibaren yürürlüğe gireceğini bildirdi. Taha, “Ateşkes için anlaşma sağlandı. Saat 21.00’de ilan edilecek ve gece yarısı yürürlüğe girecek.” dedi. 

Ancak ateşkes anlaşmasının henüz tam olarak sonuçlanmadığı da belirtiliyor. İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev, Gazze ateşkesinin henüz sonlandırılmadığını ve 'merminin hâlâ silahın ucunda olduğu'nu söyledi. Mısır da ateşkes anlaşmasının henüz sonuçlandırılmadığını duyurdu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ise AA'ya yaptığı açıklamada, “Ateşkes anlaşması yapıldı. Bu gece 24.00'te ateşkes yürürlüğe girecek.” dediği ifade ediliyor.

Davutoğlu'ndan Açıklama

Davutoğlu, AA'ya verdiği özel demeçte, gün boyu ateşkes için çaba harcadıklarını bildirdi. Davutoğlu, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ve Arap Birliği üye ülkelerinin dışişleri bakanlarıyla Gazze'ye yaptıkları ziyarette, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.

Davutoğlu, “Heyet Gazze'deyken İsrail'in saldırılarını sürdürmesini kınıyoruz” dedi. İsrail'in saldırılarını sürdürmesine rağmen ateşkes konusunda anlaşmaya varıldığını bildiren Davutoğlu, “Ateşkes anlaşması yapıldı. Bu gece saat 24.00'te ateşkes yürürlüğe girecek” diye konuştu.

***

Filistin direnişi kesin bir ateşkes sağlanabilmesi için işgal devletinin saldırılara kesin olarak son vermeyi kabul etmesini ve bu konuda uluslararası güçlerin de garanti vermesini, suikastlara da aynı şekilde kesin son vermesini ve sınır kapılarından geçişlerin kolaylaştırılmasından başlanarak Gazze'ye uygulanan ambargonun da tedrici bir şekilde kaldırılmasını şart koşuyordu.

 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum