1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Gazze Üzerine Kirli Hesaplar!
Gazze Üzerine Kirli Hesaplar!

Gazze Üzerine Kirli Hesaplar!

Mahmut Abbas yönetimi darbeci Sisi ve bölge ülkelerinin desteğiyle Gazze’de Hamas’a operasyon yapmaya hazırlanıyor!

16 Mart 2016 Çarşamba 11:50A+A-

Al Monitor / Adnan Ebu Amir

(Haksöz Haber İçin Tercüme Eden: Hasan Soylu)

Fetih ve Hamas arasında en son Katar’da 7-8 Şubat tarihlerinde yapılan müzakerelerin sonuçsuz kalması üzerine Fetih mensupları Hamas’a yönelik tehditlerini artırdı ve Gazze’de yönetimi ele geçirmeye yönelik söylemlerini sıkılaştırdı.

23 Şubat’ta Mısır’a yaptığı ziyaret esnasında Fetih Merkez Komitesi Genel Sekreter Yardımcısı General Cibril Recub Gazze’ye müdahale edebileceklerini açıklarken, 2 gün sonra yine Fetih Merkez Komitesi’nden Nebil Şaat kısa bir süre içinde Refah kapısının kontrolünü ele alacaklarını ifade etti.

Bu açıklamalar sadece Hamas’ın değil, diğer Filistinli örgütlerin de tepkisini çekerken, Hamas yetkilisi Ziad el-Zaza İsrail tankları üzerinde Gazze’ye girmenin Cibril Recub’un hayalini süslediğini söyledi. Zaza el-Cezire’nin yayınladığı Vikileaks belgelerinde Mahmut Abbas’ın bu yönde çabaları olduğunun da zaten görülmüş olduğunu belirtti.

Cibril Recub’un mesajını Kahire’de vermesi dikkat çekmekte. Selefi Muhammed Dahlan’ın da Kahire’de nüfuzunun bulunduğu biliniyor. Bununla birlikte konu Recub’un niyetleriyle sınırlı değil. 4 Mart’ta Fetih yönetimi yaptığı açıklamayla açıkça Hamas’ı tehdit etti.

Gazze’nin yönetimini Hamas’tan alabilmesi Fetih için hiç de kolay değil. Bunun için en başta gelen seçenek İsrail saldırısının ardından Fetih için burada müsait bir zemin oluşturulması olabilir ama bu ihtimal daha önce defalarca düzenlenen İsrail saldırılarının akibetine bakıldığında pek mümkün görünmüyor.

Fetih’in Gazze’de yaşayan kitleleri protesto gösterilerine sevk ederek Hamas yönetimine karşı kışkırtmayı düşünmesi ya da içeride silahlı bir kalkışmaya yönelmesi ihtimalleri de pek mantıklı gözükmüyor.

Bir başka yol Mahmud Abbas’ın Arap ülkelerinin desteğiyle Gazze’ye özel bir askeri güç konuşlandırması olabilir ama bu da pek muhtemel bir seçenek olarak gözükmüyor.

Yine bir Filistin devletinin ilan edilmesi yoluyla Hamas’ın Gazze’deki iktidarını terk etmeye zorlanması da ihtimaller dahilinde.

Bu seçeneklerin tümü şu aşamada mümkün gözüken şeyler değil, bununla birlikte bölgede ortaya çıkan durumu fırsat bilen güçlerin Hamas’ı sıkıştırmaya yönelik çabalarının yoğunlaşacağı da görülmekte.

HABERE YORUM KAT