1. HABERLER

  2. HABER

  3. Gambiya, Sömürge Kalıntısı İngilizce'den Vazgeçiyor
Gambiya, Sömürge Kalıntısı İngilizce'den Vazgeçiyor

Gambiya, Sömürge Kalıntısı İngilizce'den Vazgeçiyor

Gambiya, İngilizce'yi sömürgecilik kalıntısı olduğu gerekçesiyle artık resmi dil olarak kullanmaktan vazgeçiyor.

13 Mart 2014 Perşembe 15:41A+A-

Gambiya mümkün olan en kısa zamanda İngilizce kullanımından vazgeçecek. Gambiya'da İngilizce resmi eğitim dili olarak kullanılıyordu.

Gambiya Devlet Başkanı Yahya Jammeh, İngilizce'nin sömürgecilik kalıntısı olduğunu ve mümkün olan en kısa zamanda kullanımdan kaldırılacağını açıkladı. Gambiya'da 1.9 milyon kişi yerel Afrika dillerini konuşuyor. Bu diller arasında Mandingo, Fula ve Wolof dillerinin yaygın olduğu belirtiliyor. Diğer taraftan Senegasl dilinin de kullanımının yaygın olduğu ifade ediliyor.

Gambiya'da İngilizce resmi eğitim dili olarak kullanılıyor. Ayrıca Gambiya hükümetinin resmi yazışmalarının da İngilizce yapıldığı belirtiliyor. Jammeh, artık İngilizce'nin resmi yazışmalarda kullanılmasının gereksz olduğunu ve kendi ana dillerini kullanmak istediklerini söyledi. Ancak hangi dili resmi dil olarak kullanacaklarını belirtmedi.

Ülkede eğitim dilinin de İngilizce olduğunu söyleyen Jammeh, bunun da değişmesi gerektiğini, İngilizlerin Gambiya'nın eğitimi ile ilgilenmediğini, onların tek derdinin sömürgecilik yaparak kendilerini yağmalamak olduğunu ifade etti.

Jammeh, Gambiya'nın yeni Adalet Bakanı ali Navaz Çuvhan'ın yemin töreninde konuştu. Aslen Pakistanlı olan Çuvhan Gambiya'nın yeni adalet bakanı olarak atandı.

Gambiya Devlet Başkanı Jammeh, 1994 yılında gerçekleşen devrimle birlikte Gambiya'da iktidarı elde etti. 1965 yılında İngiltere'den kurtularak bağımsızlığını elde eden Gambiya'da İngiltere sömürgeciliğinin son kalıntıları olan İngilizce dili de artık kullanımdan kaldırılıyor.

(Dünya Bülteni)

HABERE YORUM KAT

1 Yorum