1. HABERLER

  2. HABER

  3. Galler'de Filistin'e Destek İsrail'i Protesto
Galler'de Filistin'e Destek İsrail'i Protesto

Galler'de Filistin'e Destek İsrail'i Protesto

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamında Galler'in başkenti Cardiff'te, Galler ile karşılaşacak İsrail, protesto edildi.

07 Eylül 2015 Pazartesi 10:33A+A-

Birleşik Krallık'ta Filistinliler için barış ve adalet kampanyaları yürüten "Filistin Dayanışma Kampanyası (Palestine Solidarity Campaign)" adlı sivil toplum kuruluşu tarafından organize edilen gösteriye katılan yüzlerce protestocu, Cardiff Belediyesi'nin önünde toplandı.

"İsrail Irkçılığına Kırmızı Kart Göster" başlıklı kampanya kapsamında, buradan yürümeye başlayan yaklaşık 500 kişi, yürüyüş güzergâhı çerçevesinde tarihî Cardiff Kalesi ile şehir merkezinden geçti.

Gösteride protestocular, "Özgür Filistin!", "İsrail FIFA'dan Atılsın!", "Ayrımcılık Futboldan Çıkarılsın!", "Filistin İçin Hemen Şimdi Adalet İstiyoruz!" gibi sloganlar atarken, Filistin bayrakları ile üzerilerinde hem İngilizce hem de Galce, "Filistin'e Özgürlük!", “İsrail'i UEFA'dan Kovun!" ve "Filistin İçin Âdil Oyun!" yazılı pankartlar taşıdı.

Protestocuların yürüyüşü dolayısıyla kentin bazı caddeleri geçici süreliğine trafiğe kapatıldı.

Yaklaşık 2,5 saat süren yürüyüşlerini, Galler-İsrail maçının oynanacağı Cardiff City Stadyumu'nun yanındaki Jubilee Parkı'nda tamamlayan göstericiler, burada İsrail'in FIFA ve UEFA'dan çıkarılması için yetkililere seslendi.

“Bu Etnik Temizliğin Devam Etmesine Daha Ne Kadar İzin Vereceğiz?”

Cardiff'teki gösteriye İngiltere'nin Manchester kentinden katılan 48 yaşındaki sağlık sektörü görevlisi Ben Williams, AA muhabirine yaptığı açıklamada: "İsrail'in UEFA'dan çıkarılması için yetkililere çağrıda bulunuyorum. Bu, Güney Afrika'da da uygulanan spor boykotlarında işe yarayan bir taktikti. Futbol çok büyük bir spor ve bence İsrail'in UEFA'dan kovulmasıyla çok büyük bir mesaj verilecektir." dedi.

Etkinliğe Cardiff'in yakınındaki Cheltenham bölgesinden katılan 57 yaşındaki öğretmen Aine Wiley de, İsrail'in Filistin halkına yönelik kötü muamelesini protesto etmek ve uluslararası toplumun bu konuya dikkatini çekmek için gösteriye destek verdiğini dile getirdi. Wiley, uluslararası topluma, "Uyan artık, uyan!" çağrısında bulunarak. "Bu etnik temizliğin devam etmesine daha ne kadar izin vereceğiz? Gazze'deki koşullar korkunç. Irkçı İsrail devletinin durdurulması gerekli." diye konuştu.

Öte yandan, takımlarını desteklemek üzere stadyuma gelen yaklaşık 60 kişilik İsrail destekçisi bir grup taraftar da, Jubilee Parkı'nda, Filistin destekçilerinin gösterilerinin düzenlendiği alanın karşısında İsrail bayrakları açtı.

İbranice, İsrail'i destekleyen sloganlar atan ve şarkılar söyleyen grubun üyeleri daha sonra stadyuma giriş yaparken, bu grubun 3 üyesi, Filistin destekçilerinin bulunduğu alana doğru yürüdü. İsrail karşıtı protestonun düzenlendiği alana girmeyen ancak parkın dışındaki demir parmaklıkların ardından İsrail'i destekleyen sloganlar atan taraftarlar, Filistin destekçilerinin dikkatini çekti. Bunun ardından, parkın demir parmaklıklarının ayırdığı iki grup arasında kısa süreliğine sözlü tartışma yaşandı.

Olaysız geçen protesto, maçın başlamasıyla son buldu.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera

HABERE YORUM KAT