1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. FT: "El Nusra ve IŞİD, ABD'ye Karşı İttifak Ediyor"
FT: "El Nusra ve IŞİD, ABD'ye Karşı İttifak Ediyor"

FT: "El Nusra ve IŞİD, ABD'ye Karşı İttifak Ediyor"

Financial Times gazetesinde, ABD hava saldırılarının 'farklı direniş gruplarını ortak noktada birleştirdiğine' dair bir analize yer veriliyor.

03 Ekim 2014 Cuma 13:32A+A-

Beyrut'tan bildiren Erika Solomon ve Washington'dan Geoff Dyer'in imzalarını taşıyan analizde, birbirlerinden farklı stratejiler benimseyen direniş gruplarının, 'kendi aralarındaki ihtilafı sonlandırıp güçlerini Esad'a ve Batı'ya odaklanmak üzere birleştireceklerini söyledikleri' yazıyor.

Bu grupların Batı'yı 'ortak düşmanları' gibi gördükleri belirtilen yazıda, Suriye'deki El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi üyelerinin IŞİD'le 'barış' müzakereleri yaptıkları belirtiliyor.

Analiz şöyle devam ediyor:

"ABD'nin hava saldırıları öncesinde, iki grup farklı stratejileri nedeniyle, bir yılı aşkın süredir çatışma halindeydi. Fakat ABD hava saldırılarının geçen hafta yalnızca IŞİD'i değil, Nusra'yı da hedef almaları üzerine, Nusra'nın üyeleri ve bazı Müslüman düşünürler 'İslam'a karşı savaş' olarak adlandırdıkları saldırıya karşı aralarındaki bağları güçlendirmeleri çağrısı yaptı."

Financial Times, El Nusra'nın liderliğine yakın bir kaynağın da şu sözlerini aktardı: "Çoğu Nusra üyesi, Esad ve Batı'ya tam olarak odaklanabilmek için IŞİD'le mücadeleye son verilmesini istiyor."

Yazıda, diğer örgütlerden ayrılıp IŞİD'e katılanların da sayısının arttığına dikkat çekiliyor. Ahrar el Şam örgütünden bir kişi de "Her zaman IŞİD'e katılanlar olmuştur, fakat artık bu hızlandı, duygusal bir akım yarattı" diyor.

Gazeteye konuşan Ahrar el Şam ve El Nusra, örgütler arasındaki barışın ABD öncülüğündeki hava saldırılarına karşı olabileceğini belirtiyor.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum