1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Fransa’dan BMGK’ya Halep İçin Acil Toplantı Çağrısı
Fransa’dan BMGK’ya Halep İçin Acil Toplantı Çağrısı

Fransa’dan BMGK’ya Halep İçin Acil Toplantı Çağrısı

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Suriye’nin Halep şehrindeki durumun görüşülmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplanmasını istedi.

29 Kasım 2016 Salı 13:06A+A-

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, son dönemde yaşanan çatışmalar ve hava saldırıları nedeniyle insânî açıdan gittikçe ağırlaşan Suriye’nin Halep şehrindeki durumun görüşülmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) acil toplanmasını istedi.

AA’da yer alan habere göre, Ayrault, yazılı açıklamasında, “İnsânî yardımın yapılabilmesini sağlamak için, düşmanlıkları sona erdirecek yolları bulmaya her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.” ifadelerini kullandı.

BMGK’nın acil toplanması çağrısında bulunan Ayrault, yarın Halep Yerel Yönetim Meclis Başkanı Breta Hacı Hasan’ı kabul edeceğini de bildirdi.

13 Günde 613 Sivil Katledildi!

Suriye’de Beşşar Esed güçleri ve İran destekli Şii milislerin Halep’in doğusuna son 13 gündür düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı 613’e çıkarken, yaklaşık 300 bin sivil, 30 kilometrekarelik bölgede sıkıştı.

Esed güçleri ve müttefikleri, direnişçilere karşı son günlerde Halep'te önemli ilerleme kaydetti.

Saldırıların çok büyük can kayıplarına ve yaralanmalara neden olması üzerine Suriye’nin Halep kentinde direnişçilerin kontrolündeki bölgelerden sorumlu sivil savunma idaresi, şehirde kuşatma altındaki doğu mahallerini “tamamen afet bölgesi” ilan etmiş, tüm insânî yardım kuruluşlarına Esed güçleri ve Rusya’ya ait uçakların bombardımanının durması için harekete geçme çağrısında bulunmuştu.

“2 Bin Hava Saldırısı”

Savunma idaresinin açıklamasında, 15 Kasım’dan bu yana kente 2 bin hava saldırısı düzenlendiği, topçu atışıyla 7 bin saldırı yapıldığı ayrıca balistik füze, misket bombası ve uluslararası çapta yasak olan klor gazı atıldığı belirtilmişti.

Kuşatma altındaki doğu mahallerinde tüm hastanelerin hizmet veremez durumda olduğu vurgulanan açıklamada, devam eden bombardıman yüzünden sivil savunma idaresinin ekipman ve malzemelerin çoğunun kullanılmaz hâlde olduğunun altı çizilmişti.

Açıklamada, kentteki fırınların, alt yapının, elektrik santrallerinin ve hastanelerin sürekli bombalandığı belirtilerek doğu mahallerindeki sivil halkın yaşadığı insanlık felaketinin sona ermesi için tüm sağlık ve insânî yardım kuruluşlarına acil yardım çağrısında bulunulmuştu.

“Suriye” Konulu Toplantı

Ayrault, son Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Paris’te aralık başında “Suriye” konulu bir toplantı düzenleyeceklerini bildirmiş, toplantıya Fransa’nın yanı sıra ABD, Almanya, İtalya, Birleşik Krallık, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün’ün katılacağını kaydetmişti.

HABERE YORUM KAT