1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa'da Müslümanlar Yargıya Başvuruyor
Fransa'da Müslümanlar Yargıya Başvuruyor

Fransa'da Müslümanlar Yargıya Başvuruyor

Fransa'da Müslüman toplumunun temsilcileri, saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal kapsamında düzenlenen operasyonları adli makamlara şikayet ediyor.

18 Aralık 2015 Cuma 15:06A+A-

Paris'teki 13 Kasım'da düzenlenen saldırılar sonrası ilan edilen olağanüstü hal kapsamında Müslümanlara düzenlenen operasyonlar yargıya taşınıyor.

Fransız basınında yer alan haberlerde, ülkedeki Müslüman toplumunun temsilcilerinin, şiddet saldırılarının önlenmesi için evlere, camilere ve iş yerlerine düzenlenen baskınları ve ev hapsi uygulamaları için yargıya başvurduğu belirtildi.

Haberlerde şikayetlerin çoğunluğunun, herhangi bir kanıt olmaksızın insanların ev hapsinde tutulmaları ve operasyonlar esnasında oluşan zarar nedeniyle yapıldığı bilgisine yer verildi. Şimdiye kadar yapılan 6 şikayetin ise adli makamlarca reddedildiği bildirildi.

Anayasa Mahkemesi'nin ise ev hapsi uygulamasıyla ilgili şikayetleri görüşerek 22 Aralık'ta karara bağlaması bekleniyor. Paris'te düzenlenen 21. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı boyunca bazı çevreci aktivistler izinsiz eylem düzenledikleri gerekçesiyle ev hapsine alınmış ve uygulamayla ilgili şikayetleri reddeden Danıştay tedbirlerin anayasaya uygunluğunu denetlenmesi için konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

Fransa Adalet Bakanlığından önceki gün yapılan açıklamada olağanüstü hal ilanından bugüne kadar 488 kişi hakkında adli soruşturma başlatıldığı, 51 kişinin tutuklu yargılandığı, yaklaşık 2 bin 700 evde arama yapıldığı, 360 kişinin ev hapsine alındığını ve mahkemeye sevk edilen 58 kişinin mahkum olduğu duyurulmuştu.

Yeni olağanüstü hal yasasına göre güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesiyle hiçbir kanıta gerek duymadan aramalar yapabilecek. Yasaya göre terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları da kapatılabilecek. Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek ve terörizmle ilgili olduğu değerlendirilen kişilerin iletişimi kesilebilecek.

AA

HABERE YORUM KAT