1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. NİJER

  4. Fransa Nijer'deki büyükelçiliğini kapatıyor
Fransa Nijer'deki büyükelçiliğini kapatıyor

Fransa Nijer'deki büyükelçiliğini kapatıyor

Fransız diplomatik kaynaklar, Nijerli çalışanlara 30 Nisan 2024 itibariyle işten çıkarılacaklarını bildiren mektubun doğruluğunu kabul etti.

22 Aralık 2023 Cuma 12:28A+A-

Elçilik çalışanlarına gönderilen ve Associated Press'in ulaştığı bir mektuba göre Fransa, bu yaz Batı Afrika ülkesinde yaşanan darbe ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasının ardından Nijer'deki diplomatik misyonunu kapatacak.

Nijer'in başkenti Niamey'deki büyükelçiliğin kapatılacağı haberi, Fransa'nın Sahel ülkesinden kalan son askeri güçlerini de bu ay içinde çekmeye hazırlandığı bir dönemde geldi.

Fransa'nın Nijer Büyükelçisi Sylvain Itté tarafından imzalanan ve 19 Aralık 2023 tarihli Fransız Büyükelçiliği'nin Nijerli çalışanlarına gönderilen bir belgede "Fransa Cumhuriyeti Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı üzülerek büyükelçiliği belirsiz bir süre için kapatmak zorunda kalmıştır" denildi.

Fransız diplomatik kaynaklar, Nijerli çalışanlara 30 Nisan 2024 itibariyle işten çıkarılacaklarını bildiren mektubun doğruluğunu kabul etti.

Nijer'deki Fransız Büyükelçiliği 30 Temmuz 2023'te göstericilerin saldırısına uğramış ve ülkeyi yöneten askeri cunta, Fransız Büyükelçiliği çevresinde abluka kurmadan önce Fransa'nın Nijer Büyükelçisini istenmeyen kişi ilan etmişti.

Basına konuşmasına izin verilmediği için adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız diplomatik kaynak, "Nijer'deki Fransız Büyükelçiliği bu nedenle artık normal şekilde çalışamıyor ve görevlerini yerine getiremiyor" ifadesini kullandı.

Fransa ile Nijer arasındaki ilişkiler, demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'a karşı gerçekleştirilen darbe ve Paris'in ülkeyi yöneten askeri cunta ile işbirliği yapmayı reddetmesinden bu yana kriz içinde.

HABERE YORUM KAT