1. HABERLER

  2. HABER

  3. Fransa Meclisi Soykırım Yasasını Kabul Etti
Fransa Meclisi Soykırım Yasasını Kabul Etti

Fransa Meclisi Soykırım Yasasını Kabul Etti

Ermeni Soykırımı'nı inkar edenlere para ve hapis cezası öngören yasa tasarısı Fransa Meclisi tarafından onaylandı.

22 Aralık 2011 Perşembe 14:21A+A-

1915 olaylarıyla ilgili asılsız Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan tasarı Fransa Meclisi'nde kabul edildi.

Fransız Meclisinde 577 milletvekili bulunuyor. Oylamaya sadece 45 millet vekili katıldı.

 

İŞTE AYRINTILAR:

Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve 'Bilimsel ve üniversite araştırmalarının, cezai müeyyideden muaf tutulmasını' talep eden değişiklik önergesi, uzun tartışmaların ardından önergeyi veren milletvekili tarafından geri çekildi.

Hükümet adına konuşan Parlamento ile ilişkilerden sorumlu Bakan Patrick Ollier'in de bu değişiklik önergesine karşı çıkması ve geri çekilmesini istemesi dikkati çekti

Değişiklik önergeleri içinde yer alan ve 'ifade özgürlüğünün ihlal edildiği' gerekçesiyle, yasa teklifinin, 'Fransız kanunları tarafından tanınan soykırımların inkarının cezalandırılmasını' öngören birinci maddesinin iptal edilmesine ilişkin sunulan değişiklik önergesi kabul edilmedi.

Değişiklik önergesi, Fransız parlamentosunun daha önce hazırladığı ve 'parlamentoların tarihi konularda yasa yapmamasını' isteyen rapora da atıfta bulunarak, yasa teklifinin 1 maddesinin iptalini talep ediyordu.  

Fransa'nın Demokrasi Hareketi (MODEM) lideri Francois Bayrou, değişiklik önergesinin tartışılması sırasında söz aldı ve yasa teklifini 'tehlikeli bir girişimi' olarak niteledi. Bayrou, teklife karşı olduğunu söyledi.

Hükümet adına konuşan Parlamento ile ilişkilerden sorumlu Bakan Patrick Ollier'in de bu değişiklik önergesine karşı çıkması dikkati çekti. 

"TÜRKİYE'NİN TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ!"

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı.

Boyer konuşmasında, 'yasa teklifine tepki olarak Türkiye'nin diplomatik tehditlerinin kabul edilemez olduğunu' söyledi.

Fransız milletvekili, Türkiye'nin ekonomik yaptırım tehditlerinin Dünya Ticaret Örgütü ve AB kurallarına aykırı olduğunu iddia etti.

'Fransız iş adamları, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmesin' diyen Boyer, yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını ve AB uyum yasaları gereğiyle de gerekli olduğunu iddia etti. 

Hükümet karşı çıkmadı

Yasa teklifini sunan Boyer'den sonra Fransa hükümeti adına parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier konuştu.

Fransız bakan, konuşmasında yasa teklifine karşı çıkmadı ve oylama sonucunu milletvekillerini iradesine bıraktı.

Fransız bakan, bununla birlikte, üstü kapalı da olsa hükümetin yasa teklifini desteklediği mesajını verdi.

Konuşmasında, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilere övgüler yağdıran Ollier, bu yasa teklifinin Türkiye'yi hedef almadığını söyledi.

Ollier, 'Türkiye büyük bir ulus. Fransa, Türkiye ile ilişkilere büyük önem veriyor. Ekonomik, siyasi ve kültürel alanda önemli işbirliğimiz var. Afganistan, Suriye gibi konular ve G-20 ile NATO gibi uluslararası kuruluşlarda da önemli işbirliğimiz sürüyor' ifadesini kullandı.

'KAYNAK AB YASALARI' 

Genel kurulda ilk olarak, yasa teklifini kaleme alan iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer söz aldı. Boyer, soykırımın inkarının suç sayılması yasa teklifinin AB yasalarından alınarak Fransa yasalarına uyarlandığını söyledi.

Yasa teklifiyle Türkiye'nin hedef alınmadığını iddia eden Boyer, bu yasanın Türk-Fransız ilişkilerini zedelememesini dilediğini belirtti: 

'Amacımız ilişkileri zedelemek değil. Ticari ilişkilerin zedeneleceğini düşünmüyorum. Ambargo gibi tehditlerin hayata geçeceğini sanmıyorum. Türkleri gerçeklerle yüzleşmeye davet ediyorum. Bizi hoşgörü ile karşılayacaklarını düşünüyorum.'

Valerie Boyer, milletvekillerine 'Türkiye'nin tehditlerini ciddiye almayın' çağrısında bulundu: 'Türkiye, Fransa gibi Dünya Ticaret Örgütü üyesi, bizi boykot edemez.'

'SARKOZY ERMENİSTAN'I KARDEŞ ÜLKE İLAN ETTİ'

Sarkozy'nin Ermenistan'ı kardeş ülke ilan ettiğini hatırlatan Boyer, 'Dostluğun ötesinde ilişkilerimiz var. Ermeniler, Fransa'da yani kendi ülkelerinde huzur içinde yaşamak istiyorlar' diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI JUPPE MECLİSTE YOK

Fransa hükümetinin yasa teklifi görüşmelerine düşük profille katılması dikkat çekti. Özellikle Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'nin meclise gelmeyerek, yasaya destek vermemesinin önemli olduğu belirtildi. Juppe, Davutoğlu'yla yaptığı görüşmede de 'Biz yaptık, siz yapmayın' diyerek yasa teklifini desteklemediğini açıklamıştı. 

PARLAMENTODA YASALAŞMASI YETERLİ DEĞİL

Teklifin mecliste kabul edilmesi yasalaşması anlamına gelmiyor. Senatonun da meclisten geçen aynı metni oylayıp kabul etmesinin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin bunu imzalayıp resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

1 YIL HAPİS 45 BİN EURO

Yasa teklifinde, 'Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin Euro para cezasına çarptırılır' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, 'Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı onaylamıştı.

SARKOZY DAHA ÖNCE REDDETMİŞTİ

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

Fransa'daki Sosyalistler, bu yasa teklifini geçtiğimiz ayıs ayında senato gündemine getirmiş, ancak ezici bir çoğunlukla teklifin oylanma önerisi reddedilmişti.

BÜYÜKELÇİ DÖNECEK

Yasa teklifinin kabul edilmesi halinde Türkiye, Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu'nu Ankara'ya geri çekecek. Fransa'nın da diplomatik teamül gereği, Ankara'daki Büyükelçisini Paris'e geri çağırması bekleniyor.

Teklifin kabul edilmesi halinde, bakan ve milletvekili ve diğer üst düzeyde bürokratların Fransa'ya yapacağı ziyaretlerin askıya alınması bekleniyor.

2001 yılında kabul edilen yasanın ardından Türkiye eski Paris Büyükelçisi Sönmez Köksal'ı Ankara'ya geri çekerken, Fransa'ya yapılan bütün resmi ve özel ziyaretler askıya alınmıştı.

EKONOMİK İLİŞKİLER ZARAR GÖRECEK

Yasa teklifinin Fransa meclisinden kabul edilmesi, iki ülke arasında son yıllarda giderek artan ekonomik ilişkileri de olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Yasa teklifini engellemek için Paris'e gelen TÜSİAD ve TOBB temsilcileri, THY'nin satın alacağı çok sayıda Airbus uçağı ve Türkiye'nin gelecek 10 için açacağı 100 milyar dolarlık enerji ihalelerinin olumsuz yönde etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu.

2010 yılı rakamlarına göre, Türkiye, Fransa'nın en fazla ihracat yatığı ülkeler sıralamasında 6 milyar 264 milyon Euro ile 11. sırada. Fransa'nın en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında Türkiye, 5 milyar 402 milyon Euro ile 16. sırada.

Fransa'nın 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'ye yaptığı ihracat 5 milyar 693 milyon Euro. Fransa'nın, 2011 yılının ilk 10 ayı için Türkiye'den yaptığı ithalat oranıysa 4 milyar 929 milyon Euro. '

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum