1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MALİ

  4. Fransa Mali’de Sömürge Ruhuna Geri Dönüyor
Fransa Mali’de Sömürge Ruhuna Geri Dönüyor

Fransa Mali’de Sömürge Ruhuna Geri Dönüyor

Mali’de düzenlenen askeri operasyonun başarı şansı çok düşük olacak gibi, ikinci bir Somali vakasına davetiye çıkaran saldırı uzun vadede bölgeye huzur getirmeyecektir.

14 Ocak 2013 Pazartesi 21:14A+A-

Osman ATALAY

Fransa Mali’de Sömürge Ruhuna Geri Dönüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande görev süresi içersindeki ilk askeri operasyona onay vererek Mali de Ülkenin kuzeyinde direnen güçlere karşı bombardıman emrini verdi, ardından yaptığı açıklama da; operasyonun tek amacının terörizmle savaş olduğu düşmanı durdurduklarını ciddi kayıplar verdirdiklerini açıkladı. Mali ordusuna göre Konna’da 150 Malili Müslüman hayatını kaybetti

Fransa Afrika’nın yaklaşık 20 ülkesinde sömürge geçmişi ile güçlü bir dil, tarih siyasi sömürge derinliğine ve etkisine sahip bir ülkedir. Sömürdüğü ülkeler hala bölgenin en geri ve yoksul ülkelerinin başında gelir. Mali 14 milyon nüfuslu bir ülkedir, halkının yüzde 95’i Müslümandır. Ülke insanının yarısı yoksulluk sınırının altında yaşar. Mali işlenmemiş yer altı kaynakları açısından bir çok ülkenin iştahını kabartır. Altın, uranyum, fosfat, kaolin, kireçtaşı, tuz, hidro enerji ve petrol, doğalgaz yatakları açısından çok büyük zenginliği içinde barındırmaktadır.

Fransa Maliye yaptığı operasyon için aylardır BM Güvenlik konseyini ikna etmeye çalışıyordu. ABD ve İngiltere de bu operasyona onay vermesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Konna kentine saldırdı. Dünya medyası bu olayı tek spotla verdi; Fransa Mali’nin kuzeyini kontrol eden radikal gurupların başkent Bomako’ya ilerlemesini engellemek için hava saldırıları düzenlediği şeklinde idi; Batı ve Türkiye medyası da özellikle kuzeyde isyancıların genelini El kaide militanları olarak adlandırmaya tercih ettiler.

Mali’nin kuzeyinde Azavat’ın kurtuluşu Milli Hareketi ve Ensar el Din, Kuzey Mali’nin en etkili Tuareg gurubudur. Tuaregler Mali, Libya, Cezayir, Nijer, Burkina Faso ve sahra bölgesinde güçlü kalabalık bir topluluk olarak 2000 yıldır birlikte bu bölgede yaşar ve buraya Azavad adını verirler. Başkent Bamako ile yıllardır siyasi bir kriz yaşamaktadırlar.

Mali’de 22 Mart 2012 de askeri bir darbe yaşandı. Ülkedeki siyasi boşluk sürecinde Azavad bölgesi bağımsızlığını ilan etti ve şeriat uygulamasına başladı. Ancak bu bağımsızlığı uluslararası aktörler ve Afrika ülkeleri asla tanımadı. Fransa’yı korku salmaya başlayınca Birleşmiş milletlerden askeri müdahale talebinde bulundu. Mali’nin kuzeyindeki İslamcı unsurlar yok edilmeli idi.

Mali’de düzenlenen askeri operasyonun başarı şansı çok düşük olacak gibi, ikinci bir Somali vakasına davetiye çıkaran saldırı uzun vadede bölgeye huzur getirmeyecektir. Seküler yapısı ile öne çıkartılmaya çalışılan Azavad ulusal kurtuluş hareketinin ikna edilip, diğer İslamcı guruplara karşı kullanılma ihtimali Kuzeyde kanlı iç çatışmalara neden olacak. Askeri müdahalenin temel amacı bölgeye yayılmış olan İslamcı unsurları yok etmeye çalışmak. Bu bölgede sorunu daha da büyütecektir.

Mali halkı asla ülkeye yabancı asker istemiyor, buna karşın uluslararası medya ve Fransa gurupların diyalog arayışlarını baltalama çabası içerisindeler.

Mali’de yaşanan bu sorun aslında İslam dünyasını yakından ilgilendirmesine rağmen maalesef kurumlarımızdan güçlü bir ses ve yoruma şahit olamıyoruz. Fransa kendi çıkarı açısından hızlı ve agresif bir şekilde İslam ülkesi olan Mali ye operasyon yapabilmiştir.. İİT- İslam İşbirliği Teşkilatı Mali için bir araya gelerek bu sorunu masaya yatırmalıdır.

Fransa Mali ile ilgili tüm haberleri manipüle ederek yanlış yalan ve bilgi kirliliği içersinde dünyaya servis ediyor. Fransa’da kurulan yeni hükümet ise, dış politika sahnesinde adeta eski sömürge ülkelerine yeni yelkenler açarak, sömürgeci ruhunu yeniden canlandırma hayali ve çabasını ortaya koymaktadır. Somali ve Mali’de Müslümanlara operasyon yapılması İslam dünyası için talihsiz acı verici ve trajedik bir durumdur.

YENİ AKİT 

 

HABERE YORUM KAT