1. HABERLER

  2. HABER

  3. Firari Ergenekonculara Derin Koruma
Firari Ergenekonculara Derin Koruma

Firari Ergenekonculara Derin Koruma

Ergenekon firarileri Bedrettin Dalan, Gülseven Yaşer, Mustafa Bakıcı ve Turhan Çömez için Interpol oldukça duyarsız.

13 Temmuz 2012 Cuma 11:18A+A-

Ergenekon davasının firari sanıkları Bedrettin Dalan, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Turhan Çömez hakkında Türkiye Interpolünün değişik tarihlerde yaptığı kırmızı bülten başvurularına, merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Interpol Genel Sekreterliği duyarsız kalıyor.

ASLAN DEĞİRMENCİ’nin haberi:

Ergenekon davasının firari sanıkları Bedrettin Dalan, ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer, Tümgeneral Mustafa Bakıcı ve Turhan Çömez hakkında Türk Interpolü’nün değişik tarihlerde yaptığı kırmızı bülten başvurularına, merkezi Fransa’nın Lyon kentinde bulunan Interpol Genel Sekreterliği duyarsız kalıyor.

Bugüne kadar halen yakalanamayan sanıkları adeta koruyan Interpol Genel Sekreterliğinin tavrı tepkilere neden oluyor. Ama tepkiler yetersiz kalınca Interpol bildiğini okumaya devam ediyor.

Müslüman ise operasyon

Çin’in terörist ilan ettiği Uygur Türkleri ve Emperyalist ülkelerin Afganistan, Pakistan, Çeçenistan, Bangladeş, Filistin, Irak, Lübnan ve Somali gibi ülkelerde işgale karşı direniş gösteren Müslümanlar hakkında yaptıkları başvuruları dikkate alarak operasyon yapacak kadar ileri giden Interpol, gereksiz yazışmalar ile Türkiye’yi oyalamaya da devam ediyor.

Ergenekonculara koruma zırhı

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, “Derin bir koruma ile karşı karşıyayız.  Interpol, olaya siyasi yaklaşarak Ergenekonculara koruma zırhı oluyor. Ergenekon’un gizli istihbaratlar ile ilişkisi de gündem de… Bir başka zırh da derin istihbarat örgütleri tarafından giydiriliyor. Interpol’de bundan etkileniyor” dedi. 

 “Derin korumanın yanı sıra çifte standart var” diyen Tarımcıoğlu, “Emperyalizmin yönettiği bir kurumdan söz ediyoruz. Kendilerinin tehdit olarak kabul ettiklerine her türlü operasyonu yaparlar ama bir Müslüman ülkenin çıkarı söz konusu olduğu zaman dosyaları sümen altı yaparlar. İstediklerini ‘terörist’ ilan eder, en azılı örgütleri ise ‘aklarlar.’ İşlerine geldiği gibi çalışırlar. Aslında Batı’nın Türkiye’ye karşı verdiği bir başka mücadele ile karşı karşıyayız. Batı Ergenekon dosyasının derinleşmesini dolaylı yollarla engelliyor. Batı Türkiye’nin tam anlamıyla demokratikleşmesinden de korkuyor” diye konuştu.

Yaşer soluğu yurt dışında aldı

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından ÇYDD ve ÇEV’in bazı yöneticileri hakkında hazırlanan 355 sayfalık iddianamede, bir numaralı sanık olarak ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer, operasyondan haberdar olur olmaz soluğu yurt dışında aldı. Yaşer’in, kendi pasaportunu kullanmayarak kaçak yollardan veya sahte pasaportla kaçtığı belirlendi. Gülseven Yaşer hakkında, üzerine atılı eylemi işlediğine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunduğu, atılı eylemin CMK 100/3 ve devamı maddelerinde sayılan suçlardan olduğu ve dosya kapsamı gerekçesiyle yakalama kararı çıkarılmıştı.

Çömez 4 yıldır yurtdışında

4 yıl önce yurtdışına kaçan Ergenekon davası sanığı Turhan Çömez, Ağustos 20008'de Levent Ersöz'le birlikte hakkında yakalama kararı çıkartılmış, ancak yurtdışında olduğu anlaşılmıştı. Hükümeti yıkmakla suçlanan Çömez'in, Ergenekon davasının başka sanıklarıyla görüştüğü iddia ediliyor. Çömez, aynı iddianamede şüpheli olarak adı geçen Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt'ün eşi Ferda Paksüt'le yaptığı telefon konuşmalarının yanı sıra aynı davanın şüphelilerinden eski ATO Başkanı CHP’li Sinan Aygün'le konuşmalarıyla gündeme gelmişti.

1 Numara geziyor

2008 yılında, Bedrettin Dalan hakkında da yakalama kararı verildi. Ancak Dalan 20 Ekim 2008'de yurt dışına kaçtı. Kimi zaman Amerika'da kimi zaman, Hollanda, kimi zaman da Almanya’da karşımıza çıktı. İddianamede Dalan hakkında "hükümete karşı suç" başlığı altında düzenlenen TCK'nın 312. Maddesi'nden dava açıldı. Dalan'ın "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması isteniyor.

GATA’dan Rusya’ya kaçtı!

Firari sanıklardan Tümgeneral Mustafa Bakıcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını öngören "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve 15 ile 22,5 yıl arasında hapis cezasını öngören "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan dava açılmıştı. İnternet Andıcı Davası sanığı Tümgeneral Mustafa Bakıcı’nın Kuzey Irak üzerinden Rusya’ya kaçtığı belirlendi. İnternet Andıcı iddianamesinden sonra hakkında yakalama kararı çıkarılan Bakıcı, GATA’da tedavi altına alınmıştı.

 

HABERE YORUM KAT