1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. “Filistinliler topraklarını Yahudilere satmadılar!”
“Filistinliler topraklarını Yahudilere satmadılar!”

“Filistinliler topraklarını Yahudilere satmadılar!”

Sosyal medyada sıklıkla dolaşıma sokulan bir yalan var: “Filistinliler topraklarını Yahudilere sattı” Filistin direnişi ve gerçeğinden kopuk bu propagandanın ‘Türkiye’de ırkçılığın arttığı gündemlerde’ dile getirilmesi dikkat çekiyor.

20 Nisan 2022 Çarşamba 15:51A+A-

HAKSÖZ HABER

“Filistinliler topraklarını Yahudilere sattı” yalanı sosyal medyada alıcı bulmaya devam ediyor. Irkçı söylemlere yedirilen bu yanlış bilginin amacının ırkçı propaganda olduğu yorumları yapılıyor. 

Sosyal medyada kendisini tarihçi olarak ifade eden, algıya ve popülizme yaslanan kitaplar yazan birçok sosyal medya kullanıcısı, Türkiye’de yükselen ırkçılığı ve İsrail’de Filistinlilere dönük uygulanan soykırım hareketlerinin arttığı atmosferi “verimli” bir zaman dilimi olarak görüp yalanı ve propagandaya dayalı yanlış argümanlarını sosyal medyadan kullanıcıların üzerine boca etmeye devam ediyor.

İslam aleminde ‘Filistinliler topraklarını Yahudilere sattı’ şeklinde yanlış bir inanış olduğunu yıllar önce bir programda da aktaran ve bu bilginin neden yanlış olduğunu açıklayan Mescid-i Aksa İmamı ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh. Dr. İkrime Sabri iddiaya konu olan olayların tarihi bilmeyenlerin veya yanlış aktarmak isteyenlerin dile getirdiğini belirterek süreci açıklıyor. 

Mescid-i Aksa İmamı Şeyh İkrime Sabri, “O zaman Yahudiler için ulusal bir vatan kurmaya karar verdiler. Filistin’in de aralarında bulunduğu üç alternatif vardı ve tercih Filistin’den yana kullanıldı. Ta ki Siyonist lobisi İngiltere ile anlaşma yapıncaya kadar. Anlaşma kapsamında Yahudiler 1. Dünya Savaşı’nda İngiltere’den yana olacak, bunun karşılığında da İngiltere Yahudilere devlet vaat edecekti. Bu anlaşma 1917 yılında Balfour Deklarasyonu ile ortaya çıktı. Plan 1897’de başladı ve 1917’de uygulamaya konuldu. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra İngiltere Filistin’i mandası altına aldı. Bu aşamadan sonra İngiltere, Filistin’e İngiliz vatandaşı Yahudi bir yönetici atadı. Tüm bunlar olup biterken bizde kendi işlerimizle meşguldük. Bu yönetici, Filistin’de Yahudilere toprak edinme hakkı verdi. 1917’de Yahudilerin Filistin’de hiçbir arazisi yoktu. Yerleri olmadan devlet kuramayacaklarını biliyorlardı. Dolayısıyla Yahudi bir yönetici getirdiler o da Yahudilerin Filistin’de toprak edinmesine imkan sağladı.”

Osmanlı Sultanı Abdülhamid Han’ın Yahudilerin Filistin’e göç etmesini ve mülk edinmesini yasakladığını, ancak Yahudi yöneticinin göreve gelmesiyle birlikte Yahudilerin Filistin’e göç ederek toprak edinme hakkına sahip olduğunu, Müslümanların Yahudi bir yöneticinin Filistin’de İngiliz eliyle çalıştığını bilmediklerini dile getiren Şeyh Sabri, “O zaman Müslümanlar Filistin’e hükmeden kişinin Yahudi olduğunu bilmiyordu. Maalesef günümüzde Türkiye’de ve İslam aleminde ‘Filistinliler topraklarını Yahudilere sattı’ şeklinde yanlış bir inanış var. Biz kimseye topraklarımızı satmadık. Bir daha lütfen Filistinliler topraklarını sattı demeyiniz. Bu söylemlerden kasıt Filistin’i bölmektir. Yahudi yöneticinin izniyle Filistin’e yerleşen Yahudiler, kendilerini mağdur ve zayıf olarak gösterdiler. Daha sonrada zahirde gözlemci batında ise terör çeteleri olan ekipler kurmaya başladılar. İzci gibi dağa çıkar İngiliz ordusundan askeri eğitim alırlardı. Yine İngiltere tarafından gizlice silahlandırıldılar.” dedi.

1948 yılında İngiltere’nin Filistin halkının kendini yönetmesi gerektiğini belirterek manda himayesini kaldırıp askeri gücünü çektiğini anlatan Sabri, bu tarihten itibaren silahlı Yahudi terör örgütü üyelerinin katliam yapmaya başladığını ve Filistin topraklarının yüzde 78’ini işgal ederek Filistin sahilinde Yahudi devletini ilan ettiğini belirtti.

Sosyal medyada kendisini daha önce yalanlayan bilgi ve verilerle karşı karşıya kalmasına rağmen ısrarla yalan ve propagandalarına devam eden isimlerden Ümit Doğan adlı şahsın söz konusu paylaşımları on binlerce beğeni aldığı gibi gerçek muamelesi görüyor. 

umit-dogan.jpg

Popülizmle beslenen gerçeklerden kopuk yalan tarih anlayışını aktardığı yazıları için yardım ve bağış talebinde bulunan sözde tarihçinin ilave paylaşımları;

umit-dogan2.jpg

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum