1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. Filistin'in BM Üyeliğine 'Yeni Darbe'
Filistinin BM Üyeliğine Yeni Darbe

Filistin'in BM Üyeliğine 'Yeni Darbe'

BBC'ye konuşan bir BM yetkilisi, Filistin'in üyelik başvurusu sürecine "darbe vuracak" yeni bir gelişmenin yaşandığını belirtti.

04 Kasım 2011 Cuma 11:14A+A-

Yetkiliye göre İngiltere, Fransa ve Kolombiya, Filistin'in üyelik oylamasına katılmayarak, üyeliğe dolaylı olarak destek vermemiş olacaklar. Ayrıca, Almanya'nın da Filistin'in üyeliğini desteklemeyeceği öğrenildi.

BBC muhabiri Barbara Plett'in bildirdiğine göre bu ülkeler tarafından henüz resmi olarak doğrulanmayan bu gelişme, BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı bir oturumunda yaşandı.

BM yetkilisine göre İngiltere, Fransa ve Kolombiyalı diplomatlar ülkelerinin takınacağı tavrı, Filistin'in üyeliği hakkındaki bir oturumda Güvenlik Konseyi üyelerine açıkladılar.

Aynı yetkili Almanya'nın da Filistin'in üyeliğini desteklemeyeceğini belirtirken, Almanya'nın hayır oyu kullanıp kullanmayacağını açıkladığını söyledi.

ABD'nin Filistin'in talebini veto edeceğini açıklamış olması sebebiyle, diğer ülkelerin hangi yönde oy kullanacakları sürecin sonucunu değiştirmeyecek. Ancak İngiltere, Fransa ve Almanya'nın olumsuz tavır alacak olmaları, Avrupa ülkelerinden devlet olma yolunda destek toplamaya çalışan Filistin kanadı için bir darbe olarak yorumlandı. Zira Filistin kanadı olabildiğince çok üyeden destek bularak Amerika'yı izole edip veto kararını gözden geçirmesini sağlamak amacındaydı.

Filistin yönetiminin BM Güvenlik Konseyi'ne yaptıkları üyelik başvurusu konuyla ilgili bir komite tarafından inceleniyor. Komitenin raporunu konseye önümüzdeki hafta teslim etmesi bekleniyor.

***

UNESCO Üyeliği İsrail’i Girdi

Öte yandan İsrail, Filistin'in UNESCO'ya üyeliğinin kabul edilmesinin ardından, vergi gelirlerinin aktarılmasını durdurdu.

Bunun üzerine Filistin yönetimi İsrail'i Güvenlik Konseyi'ne şikayet etti.

Batı Şeria'da vergiler İsrailli yetkililer tarafından toplanıyor, ardından her ayın ilk üç günü içinde Filistin yönetimine veriliyordu. Ancak Filistin'in UNESCO üyeliğine kabulü, İsrail'in sert tepkisine yol açtı. İsrail, Filistinlilerden topladığı 100 milyon dolarlık vergi gelirinin Filistin yönetimine aktarılmasını durdurdu.

Batı Şeria’daki Filistin yönetimi, İsrail'in bu tutumu yüzünden, Kurban Bayramı öncesinde maaşları ödeyebilmek için yerel bankalara borçlandığını duyurdu.

Konuyu Güvenlik Konseyi'ne de taşıyan Filistin, hem vergilerin yeniden kendilerine aktarılması hem de İsrail'in doğu Kudüs'te 2 bin yeni konut daha inşa planının durdurulması için Konsey'den müdahalede bulunmasını istedi.

HABERE YORUM KAT