1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. MORO

  4. Filipinler'deki Silah Bırakma Sürecini Türkiye İzleyecek
Filipinler'deki Silah Bırakma Sürecini Türkiye İzleyecek

Filipinler'deki Silah Bırakma Sürecini Türkiye İzleyecek

Filipinler'de geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan Moro İslami Kurtuluş Cephesi haftaya silah bırakmaya hazırlanıyor. Süreci Türkiye Büyükelçisi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurul izleyecek.

12 Haziran 2015 Cuma 01:40A+A-

Filipinler hükümeti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) tarafından ortak yapılan açıklamada sürecin 16 Haziran'da başlayacağı belirtildi.

Hükümetin başmüzakerecisi Miriam Coronel-Ferrer, sürecin ilk aşamasında düzenlenecek törende MİKC'nin Bangsamoro İslami Silahlı Kuvvetleri'nden 145 kişinin bazı silahlarını teslim edeceğini açıkladı. 

Törene Devlet Başkanı Benigno Aquino ile milletvekillerinin de katılacağını belirten Coronel-Ferrer, "Bu silah bırakma sürecinin sadece başlangıcı. MİKC, barışı sağlamakta samimi olduğunu göstermek istiyor" diye konuştu.

Silah bırakma sürecini Türkiye Büyükelçisi Haydar Berk başkanlığındaki bağımsız kurul takip edecek.

Moro İslami Kurtuluş Cephesi, yaklaşık 40 yıl süren ve 120 bin kişinin ölümüne neden olan mücadelenin ardından 27 Mart 2014'te Filipinler hükümetiyle Bangsamoro Barış Anlaşması imzalamıştı. Anlaşmanın imzalanmasıyla ülkenin güneyindeki Mindanao bölgesine kalıcı ve sürdürülebilir barış getirmesi öngörülen "Bangsamoro temel yasasının" tamamlanması için çalışmalar halen devam ediyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT