1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLDİŞİ SAHİLLERİ

  4. Fildişi Sahili'nde Referandum Tartışmaları
Fildişi Sahili'nde Referandum Tartışmaları

Fildişi Sahili'nde Referandum Tartışmaları

Fildişi Sahili'nde muhalefet, iktidarın anayasa değişikliği amacıyla ülkede referandum düzenlenmesi isteğini reddetti.

01 Temmuz 2016 Cuma 12:07A+A-

Muhalefetten 23 parti temsilcisi düzenledikleri ortak basın toplantısında, Devlet Başkanı Alassane Vattara'yı, anayasa değişikliği projesini iptal etmeye çağırdı.

Ana muhalefet partisi Fildişi Halk Cephesi (FPI) temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, söz konusu projenin, Vattara'nın seçtiği yolun demokratik prensiplere ve yasalara aykırılığı nedeniyle kabul edilemeyeceği belirtildi.

Muhalifler, yeni anayasa taslağının üzerinde çalışılması için kurucu meclis ve tüm aktörlerin temsil edildiği ulusal bir komisyon oluşturulması gerektiğini kaydetti.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, mevcut anayasada yer alan "devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı" yeni anayasa taslağında bulunmuyor.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu yönündeki iddialarla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara seçim kampanyasında, "Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız" ifadesini kullanmıştı.

Anayasa taslağının ön çalışmasının yapılması amacıyla mayısta bir grup uzman görevlendiren Vattara, geçen ay da muhalefet temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve dini aktörlerle bir araya gelerek görüşlerini almıştı.

Yeni anayasanın içeriği hazır olduğunda halkın onayına sunulması amacıyla ülkede yıl sonundan önce referandum düzenlenmesi planlanıyor. 

 

HABERE YORUM KAT