1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Fikri Işık: El Bab'a ÖSO'yla Gireceğiz
Fikri Işık: El Bab'a ÖSO'yla Gireceğiz

Fikri Işık: El Bab'a ÖSO'yla Gireceğiz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, operasyon kapsamında El Bab'a ÖSO birlikleriyle girileceğini bildirdi.

21 Eylül 2016 Çarşamba 13:26A+A-

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab Operasyonu hazırlığıyla ilgili olarak konuştu.

Bakan Işık, TSK'nın piyadeleri kullanma durum şuan için yok. Harekata piyadelerimizle katılmayacağız" diye konuştu. Bakan Işık, operasyon kapsamında El Bab'a ÖSO birlikleriyle girileceğini de bildirdi.

Bakan Işık'ın açıklaması şöyle:

"İnsanlar kendi topraklarını savunmada Türkiye'nin desteğini önemli görüyorlar. Biz de bu desteği onlara veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Arzumuz, ÖSO'nun kendi topraklarını DAEŞ'ten temizlemesi, yabancı unsurlardan özellikle YPG'den de temizlemesi. Herkes kendi bölgesinde yaşasın.

Suriyeli Araplara ait toprakların IŞİD ve YPG tarafından işgaline Türkiye olumlu bakmaz, müsamaha göstermez. ÖSO'ya gereken her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Ama kendi piyademizle bu harekata katılma gibi bir planımız yok. Konuyla ilgili Genelkurmayımız harekat planını en detaylı şekilde yapıyor. ÖSO bu konuda istekli ve bunu yapacak güçte."

"El Bab'a kadar temizleyeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı harekatıyla Cerablus'un ve El Rai'nin (Çobanbey) temizlendiğini söyledi. Erdoğan, “Şimdi Bab'a doğru iniyoruz ama 'Oraya kadar niye iniyorsunuz?' Şimdi soru bu. Ya ineceğiz. Bizim buraları bize tehdit unsuru olmaktan çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Güvenli bölge kurulacak

Kartların her gün yeniden karıldığı, ittifakların ve çatışan tarafların sık sık değiştiği Suriye'nin kuzeyindeki son gelişmeler, en çok YPG'nin planlarını altüst etti. Haziran ayında başlattıkları Menbiç operasyonu sonrasında 2 hafta önce kenti ele geçiren YPG, önce yönünü Cerablus'a çevirdi. 'Cerablus Askeri Meclisi' adıyla yeni bir oluşumla burayı IŞİD'den almanın hesaplarını yaptıkları sırada, ÖSO, TSK'nın desteğiyle Cerablus'a girdi. PYD'nin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında ilan ettiği Cezire, Kobani ve Afrin kantonlarının birleştirilmesi için kritik noktada olan Cerablus hamlesi boşa çıkan YPG, bu kez yönünü El Bab'a çevirdi. Türkiye sınırında kantonlar arasındaki koridoru birleştiremeyen YPG, bu kez de El Bab'ı alarak Tel Rıfat üzerinden bu koridoru tamamlamak istiyor. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturma tezi açısından da kritik bir noktada olan El Bab, yakın bir süreçte bölgede çatışan grupların karşı karşıya geleceği yer olacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT