1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. ‘Fethin Sembolü Ayasofya Mescid Olarak Açılmalıdır’
‘Fethin Sembolü Ayasofya Mescid Olarak Açılmalıdır’

‘Fethin Sembolü Ayasofya Mescid Olarak Açılmalıdır’

Ayasofya’nın tekrar ibadete açılmasına ilişkin tartışmalara Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu yaptığı basın açıklamasında Ayasofya’yı tarihimizin en değerli sembolü ve fetih mührü olarak tanımladı.

09 Haziran 2020 Salı 18:54A+A-

Davutoğlu Ayasofya’nın ibadete açılması yönündeki talepleri kısa bir süre önce “oyun ve tezgâh” şeklinde niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı “bu tezgahın nasıl bozulduğunu açıklamaya davet etti. Ayasofya’nın araçsallaştırılmasına ve bir kart gibi elde tutulmasına karşı çıktıklarını belirten Davutoğlu, “Ayasofya mescid olarak açılacaksa açılır” diyerek sürece olumlu katkı vereceklerini işaret etti.

GP Lideri Davutoğlu’nun konuya ilişkin beyanatı şöyle:

“Geçtiğimiz ay boyunca ucuz provokasyonlarla sürdürülen adımlardan sonra şimdi de tarihimizin en değerli sembolü ve Aziz İstanbulumuzun fetih mührü Ayasofya siyasi istismara alet edilmek istenmektedir.

Neden Tezgâh ve Oyun Demiştiniz?

Erdoğan daha kısa bir süre önce neredeyse seçmenini azarlayarak “Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgâh” demişti.

Şimdi belli ki artık siyaset üretilemiyor, demokrasi üretilemiyor, adalet üretilemiyor, hepsinden önemlisi ekonomi üretmiyor… Şimdi sıkıştınız yeniden Ayasofya’ya sarılıyorsunuz. Bakın bu Türkiye’nin tanıdığı ve bildiği bir hikâyedir.

On yıllardır sıkışan, toplumla duygudaşlığı zedelenen, toplumsal desteği azalan her iktidar ya bir kutsal mekânımızı ya da bir ortak değerimizi keşfederek, araçsallaştırmaya yöneliyor. 

Kutsallarımıza, ortak sembollerimize sıkıştığınızda kullanacağınız bir kart muamelesi yapmaktan vazgeçin.

Öncelikle şunu açıkça ifade edelim, Ayasofya sizin elinizde bir malzeme, bir araç veya bir pazarlık kartı değildir. Siz Ayasofya’yı bir kart olarak görebilirsiniz ama Ayasofya bizim için öncelikli olarak fethin sembolüdür.

“Ayasoyfa mescid olarak açılacaksa açılır”

İki de bir iktidarların sıkıştıklarında kitleleri etkilemek için gündemlerine aldıkları pazarlık kartı değildir. Olmamalıdır. Mesele elbette Ayasofya’nın tekrar mescid yapılması değildir. Ayasoyfa mescid olarak açılacaksa açılır.

Ancak bunun bir tezgah olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı’dır. Öyle üç yıl beş yıl önce de değil. Daha geçen sene söyledi bunu.

Önce sayın Cumhurbaşkanı çıksın Ayasofya’nın açılmasının niçin tezgah olduğunu millete açıklasın. Ardından bu tezgâhın nasıl bozulduğunu da bizlere bir anlatsın. Sonra, oturur, Ayasofya’nın açılması konusunu hep beraber konuşuruz.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum