1. HABERLER

  2. HABER

  3. EKONOMİ

  4. Fatma Şahin: Her Sektörde Suriyeli Katkısı Var
Fatma Şahin: Her Sektörde Suriyeli Katkısı Var

Fatma Şahin: Her Sektörde Suriyeli Katkısı Var

50 civarındaki sanayi kuruluşunda Suriyelilerin payı olduğunu belirten Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin büyüme ve kalkınmasında göçmenlerin büyük rol oynadığını anlattı.

05 Ocak 2018 Cuma 12:33A+A-

Yaklaşık 3,5 milyon Suriyeli mülteciye kapısını açan Türkiye; 7 yıldır ev sahipliği yaptığı Suriyeliler için 30 milyar dolar para harcadı. Savaş ortamı dolayısıyla yurtlarını terk eden Suriyeliler, misafir edildikleri Türkiye’de yatırım ve üretim de yapıp istihdama katkı sağlıyor. Misafir ettiği 500 bin mülteci sayısıyla ilk sıralarda yer alan Gaziantep’teki son durumu ve bunun şehir ekonomine yansımasını Yeni Şafak gazetesi Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile konuşmuş.

Yeni Şafak’ta yer verilen haberin konuyla ilgili kısımları şöyle:

EN ÇOK YATIRIMI TÜRKİYE YAPTI

Suriyelilerin Türkiye’ye gelmesinin mecburiyeten olduğunu aktaran Şahin, “İnsanlar canını, namusunu ailesini kurtarmak için göç etmek zorunda kaldı. Ve biz bu göçü yönetmek zorunda kaldık” dedi. Bölge halkının büyük bir fedakârlık yaptığını anlatan Şahin, “Türkiye mültecilere bütün dünyadan çok daha fazla yatırım yaptı. Bugün Düzbağ içme suyu işi bir devlet yatırımı projesidir. Eski parayla 2 katrilyonluk bir yatırımdır. Kuzey Antep bir devlet yatırımıdır. Şehir yükünü hafifletmek için çok ciddi katkılar sağlandı" dedi.

Dünyanın çok önemli bir dönemden geçtiğini anlatan Şahin, “500 bin mülteciyle beraber; Fırat Kalkanı, Cerablus, Elbab gibi sınırda yaşanan birçok gelişme şehri direk etkiliyor. Bu zor şartlar altında; bir taraftan da halkımıza söz verdiğimiz bin 27 projeyi hayata geçirmek için durmadan çalıştık” diye konuştu.

SONUÇLAR 2019’DA

2017’yi verimli ve doğru yönettiklerine dikkati çeken Başkan Şahin, bunun sonuçlarını 2019’da almayı hedeflediklerini söyledi. Şahin, aralarında Arapça ve İngilizce dillerinde akademik altyapısı olan nitelikli insan gücü olduğunu hatırlatarak, "Bu göçmenlerin şehre girmesiyle, kentin kalkınmasında büyük rol oynayacağına inandık. Nitekim şu anda baktığınız zaman özellikle birkaç sektörde çok ciddi işbirlikleri yapıldı” bilgisini paylaştı.

900 ORTAK ŞİRKET

Özellikle ayakkabı sektöründe çok iyi bir noktada olduklarını ama kadın ayakkabısında Suriyeli ustalarla birlikte çok daha başarılı olduklarını ifade eden Şahin, “Geldiler ve bizimkilerle ortaklık yaptılar. Ticaret Odası’na kayıtlı 900 şirket kuruldu. Yaklaşık 50’ye yakın sanayide üretim yapan Suriye ve Gaziantepli ortak firma var” dedi.

HER SEKTÖRDE SURİYELİ KATKISI VAR

Gelen mültecilerin ekonomiye ve büyümeye olan katkılarını halka anlattıklarını belirten Fatma Şahin şunları kaydetti: “Mesela inşaat sektöründe, geçici mevsimlik tarım işçiliğinde, çok ciddi şekilde Suriyeli çalışıyor.” Mültecilerle ilgili adaptasyon konusunu da değerlendiren Başkan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumun geçici bir durum olduğunu vatandaşlarımıza anlatarak; hükümet politikalarını güçlendiriyoruz dedik; bunun üzerine halkımız bunu gördü, sahiplendi ve birlikte yaşama konusunda bir model oluşturduk. İnşallah bir an önce dönecek şekilde güvenli bölge tamamlanır.”

Mülteci dönüşleri başladı

Fırat Kalkanıyla birlikte mültecilerin dönmeye başladığını belirten Şahin, “Cerablus’a 50 bin, Elbab’a 100 bin kişi döndü. Biraz sabrettiğinizde dönüyorlar. Ve döndüklerinde sizin rahatlayacağınız yeni bir dönem geliyor” bilgisini paylaştı.

 

HABERE YORUM KAT