1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas'ta "Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Santrali" Açıldı
Fas'ta "Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Santrali" Açıldı

Fas'ta "Dünyanın En Büyük Güneş Enerjisi Santrali" Açıldı

Fas'ta, dünyanın en büyük yenilenebilir enerji projesi olan, Nur Enerji Projesi’nin ilk ayağı “Nur 1” adlı güneş enerjisi santrali, Fas Kralı 6. Muhammed es-Sadis bin el-Hasan'ın katıldığı törenle açıldı.

05 Şubat 2016 Cuma 09:26A+A-

Başkent Rabat’ın 550 kilometre güneydoğusunda yer alan Varzazat kentinde gerçekleştirilen törene Kral 6. Muhammed es-Sadis bin el-Hasan'ın yanı sıra Fas Başbakanı Abdulilah Benkiran, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia-Margallo, birçok yerli ve yabancı misafir katıldı.

Açılış töreninde gazetecilere konuşan Fas Güneş Enerjisi Ajansı Genel Müdürü Mustafa Said Bekri, “Bu istasyon uluslararası düzeyde türünün ilk örneğidir. Nur 1 istasyonu, Nur Enerji Projesi’nin ilk adımı olacak, bu istasyon haricinde aşamalı olarak dört istasyon daha hizmete açılacak.” dedi.

Fas Güneş Enerjisi Ajansı tarafından yapılan açıklamaya göre, toplam 652 milyon dolara mâl olan “Nur 1” santrali, başkent Rabat büyüklüğünde bir alana inşa edildi. Güneşe bakan binlerce hareketli panel, güneş ışıklarını elektrik enerjisine dönüştürecek.

Solar elektrik teknolojisi ile kurulan güç istasyonlarından proje tamamlandıktan sonra toplam 580 megavat güç elde edilmesi bekleniyor.

Enerji üretiminin yanı sıra, bu projeler ile ülkenin karbon gazı emisyon değerlerinde düşüş sağlanması hedefleniyor.

Enerji ihtiyacının yüzde 94,5'ini ithal eden Fas, yenilenebilir enerji projeleri ile 2020 yılına kadar enerji ihtiyacının yüzde 42’sini, 2030 yılına kadar ise yüzde 52’sini yenilenebilir enerjiyle karşılamayı amaçlıyor.

Yenilenebilir enerji projeleri için 9 milyar dolar harcamayı planlayan Fas'a, aralarında Dünya Bankası’nın ve Avrupa Yatırım Bankası’nın da bulunduğu kurumlar tarafından kredi imkânı sunulmuştu.

Kaynak: AA, Al Jazeera

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT