1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas'ta Balıkçının Ölümü Binleri Sokağa Döktü
Fas'ta Balıkçının Ölümü Binleri Sokağa Döktü

Fas'ta Balıkçının Ölümü Binleri Sokağa Döktü

Binlerce kişi, Fas'ta güvenlik güçlerinin el koyduğu balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışan bir balıkçının presleme haznesinde sıkışarak ölmesini protesto etti.

31 Ekim 2016 Pazartesi 09:42A+A-

Fas'ın El-Huseyme kentinde bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etmek için ülke genelinde çok sayıda gösteri düzenlendi. “Arap Baharı” sürecinde gösteriler düzenleyen 20 Şubat Hareketi’nden aktivistlerin çağrısıyla sosyal medya üzerinden organize olan binlerce kişi, başkent Rabat başta olmak üzere 10’un üzerinde kentte gösteri düzenledi.

Rabat’ta düzenlenen gösteride Fas Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, 31 yaşındaki Muhsin Fikri isimli balıkçının ölümü nedeniyle İçişleri Bakanının istifasını istedi. “Hepimiz Muhsiniz” şeklinde slogan atan protestocular, yaklaşık iki saat süren gösterinin ardından dağıldı. Gösteriye katılmak için Huseyme’den gelen Halid Bilkaydi, “Şehit Muhsin Fikri’nin tüm hakları verilene kadar gösterilere devam edeceğiz. İçişleri Bakanı ve Faslı yetkililerin Fikri’nin ailesine yardımcı olmalarını ve en kapsamlı balık avlanma ruhsatı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

Protesto eylemleri, ülke çapında olaysız sona erdi.

‘Pres aletini çalıştırma emrini bir polis verdi’

Fas’ın kuzeyinde yer alan Huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda Muhsin Fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti. Fikri’nin sıkışmış bedeninin fotoğrafı, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

Cenazesi Pazar günü defnedilen Fikri için muhalefet partileri ve insan hakları dernekleri gösteri çağrısında bulunmuştu.

Yerel basın ve sosyal medyada yer alan "çöp kamyonu şoförüne, balıkçının ölümüyle sonuçlanan pres aletini çalıştırma emrini bir polisin verdiği" iddiaları ise Emniyet Genel Müdürlüğünce yalanlanmıştı.

Olayların büyümesi üzerine, olayda hayatını kaybeden balıkçının yakınlarını ziyaret eden İçişleri Bakanı Muhammed Hassad, Kral 6. Muhammed'in taziye mesajını iletmişti. Bakan Hassad, Kral 6. Muhammed'in, olayın detaylı şekilde incelenmesi, sorumluluğu olan herkesin tespit edilmesinin yanı sıra görevini ihmal eden ya da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere örnek olması için kanunların tavizsiz uygulanması yönünde talimat verdiğini belirtmişti.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters, AFP ve AA

HABERE YORUM KAT