1. HABERLER

  2. HABER

  3. Faşist Altın Şafak: Mültecilerden Türkiye Sorumlu
Faşist Altın Şafak: Mültecilerden Türkiye Sorumlu

Faşist Altın Şafak: Mültecilerden Türkiye Sorumlu

Yunanistan ekonomik kriz ortamında yüzleşmek zorunda kaldığı sığınmacı sorunundan Türkiye’yi sorumlu tutuyor. Aşırı sağcı Altın Şafak ve ANEL'e göre, Türkiye, Yunanistan'ın içinde bulunduğu zor durumdan faydalanmak istiyor.

19 Ağustos 2015 Çarşamba 13:27A+A-

Haksöz Haber - Sputniknews

Son zamanlarda sığınmacılarla ilgili yaşanan gelişmeler nedeniyle, Atina’da Türkiye’ye yönelik tepkinin arttığı görülüyor. Özellikle milliyetçi gruplar, Türkiye’nin sığınmacılarla ilgili tutumunun, ekonomik krizle boğuşmakta olan Yunanistan’ı daha da köşeye sıkıştırmak amacı taşıdığını öne sürüyor. Aşırı sağcı Altın Şafak’ın yanı sıra, muhafazakar sağ kanatta yer alan, hükümetin küçük ortağı ANEL de (Bağımsız Yunanlar) benzer görüşleri dile getiriyor.

SYRİZA, TÜRKİYE’YLE BİRLİKTE ÇÖZMEKTEN YANA

Yunanistan hükümetinin büyük ortağı SYRİZA ise sığınmacılar konusunda daha temkinli bir duruş sergilemeyi yeğliyor. Geçtiğimiz günlerde, Başbakan Aleksis Çipras  sığınmacılar sorununa Türkiye ile birlikte çözüm üretilebileceğini söyledi. Vatandaşı Koruma Bakanı Yiannis Panousis de Çipras ile aynı görüşte olduğunu belirtti.

‘BAŞ ETMEK İMKANSIZ’

Sputnik’in ulaştığı Yunanistan hükümeti kaynakları ise, eldeki kıt imkanlarla sığınmacı sorunuyla baş etmenin imkansız olduğunu savunuyor.  Her gün Ege’den Yunan Adalarına akın eden binlerce sığınmacıyla ilgili, bir çözüm planlarının olmadığını kabul eden hükümet kaynakları, geçen 3 aylık dönemde ülkeye 110 binin üzerinde sığınmacı geldiğini ifade ediyor.

Öte yandan sığınmacıların Türkiye’den yasadışı yollarla Yunanistan’a giriş yaptığı, kayıt altına alınamayan geçişler nedeniyle, sayının çok daha yüksek olabileceği biliniyor. Sığınmacıların Yunanistan’ı bir geçiş ülkesi olarak görüyor. Hedef, bir an önce yaşam standartları daha yüksek olan bir Avrupa ülkesine geçebilmek… Avrupa ülkelerinin son dönemde aldığı ek önlemler nedeniyle sığınmacıların işi eskisi kadar kolay değil.

‘PSİKOLOJİK AÇIDAN ÇÖKME NOKTASINDAYIZ’

İsminin açıklanmasını istemeyen Yunanistan Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir kaynak, gördüklerini şöyle anlatıyor:

“Sahil güvenlik botlarının mürettebatlarıyla donanmamızın personeli artık dirençlerinin son safhalarına gelmiş durumdalar. Personelimiz psikolojik açıdan çökme noktasında. Diğer yandan sığınmacıların geçici olarak kaldıkları barınaklardaki durumsa içler acısı. 21. Yüzyıl Avrupa’sına yakışmayan görüntülere tanık oluyoruz. Bir tas yemek için insanlar birbirlerini bıçaklama noktasına geldiler.”

TÜRKİYE’YE ‘DİPLOMATİK BASKI’ TALEBİ

Bodrum’un karşısındaki Yunanistan’a bağlı Kos (İstanköy) Adası’nda yaşanan son olayların ardından, Yunanistan Belediyeleri Merkez Birliği yayınladığı bildiride Türkiye’yi suçluyor. Bildiride, “göçmenleri sömüren mafya yapılanmaları ve Türkiye’deki devlet yetkilileri, sığınmacılarla ilgili dramdan sorumludur” mesajı verilirken, Yunanistan hükümetinin bir an önce harekete geçmesi ve Türkiye’ye diplomatik alanda baskı uygulaması isteniyor.

Suriye’de Esed diktatörlüğünün cinayetlerinden kaçan milyonlarca kişi başta Türkiye olmak üzere Suriye’den kaçmış bulunuyor. Suriye’den kaçışları önlemek ve sivilleri katliamlardan korumak için Türkiye 4 yıldır Suriye sınırında güvenli bölgede ısrar ediyor. Türkiye’nin bu talebi BM’de veto yetkisini eline bulunduran ve 5 ülkenin onayından geçmedi. Türkiye’de 2 milyonu aşkın Suriyelinin bulunduğu tahmin ediliyor. Buna karşın başta Türkiye olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden Avrupa’ya geçmeye çalışan mülteciler ciddi sıkıntılar yaşıyor. Son 2 yılda yaklaşık 15 bin mültecinin Akdeniz’de hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Geçtiğimiz hafta Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin isimleri AB parlamentosu koridorlarına asılarak AB’nin duyarsızlığı protesto edilmişti.

HABERE YORUM KAT