1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas ve Mısır’dan Filistinlilere Destek
Fas ve Mısır’dan Filistinlilere Destek

Fas ve Mısır’dan Filistinlilere Destek

Fas ve Mısır’da “Toprak Günü” dolayısıyla destek gösterisi ve bağış kampanyası düzenlendi.

01 Nisan 2013 Pazartesi 00:56A+A-

Fas ve Mısır’da “Toprak Günü” dolayısıyla destek gösterisi ve bağış kampanyası düzenlendi. Rabat’ta düzenlenen gösteride İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim politikaları kınandı. 

 ‘’Toprak Günü’’ nedeniyle Fas’ın başkenti Rabat’ta düzenlenen gösteride Filistinlilere destek mesajları verildi. Göstericiler, İsrail’in Filistin topraklarındaki yerleşim politikalarını kınayan pankartlar taşıyarak, İsrail’in bu faaliyetlerinin Filistin’in tarihi kimliğini tahrip ettiğini ve siyasi çözüm hedefini de baltaladığını belirtti.

Gösteriye katılanlardan Fas İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatice er-Riyadi, yaptığı açıklamada, ‘’Toprak Günü’nün anılması, uluslararası topluma bu konudaki sorumluluğunu hatırlatma anlamına gelmektedir. Bu sorumluluklar içinde Filistin halkının haklarının koruması, bağımsız Filistin devletinin kurulması ve Filistinli mültecilerin yurtlarına dönme hakkı yer alıyor’’ dedi. İnsan hakları aktivisti Abdulilah bin Abdusselam da Toprak Günü’nün Filistin tarihi açısından taşıdığı öneme dikkati çekerek, ‘’1976’da filizlenen bu direniş hareketi, Filistinlilerin kendi topraklarını yeniden geri kazanması ve müsaderenin engellenmesi için başladı’’ diye konuştu.

Mısır’da bağış kampanyası

‘’Toprak Günü’’ etkinlikleriyle eş zamanlı olarak Mısır’da da bağış kampanyası düzenlendi. ‘’El-Hayat Filistin Sivil Toplumunu Kalkındırma Merkezi’nin ‘’Direnişimizi ekiyor, köklerimizi sağlamlaştırıyoruz’’ sloganıyla bu yıl beşincisi düzenlenen kampanyayla Mısırlılar Filistin’de zeytin ağacı dikilmesi için bağışta bulunmaya teşvik edildi.  

Kurumun bağışlardan sorumlu yetkilisi Umniye Sıddık Usfur, yaptığı açıklamada, ‘’kutsal topraklara umut ekmenin’’ hedeflendiği kampanyada bir zeytin ağacı satın almak için gerekli meblağın 5 dolar olduğunu söyledi. Usfur, bu seneki kampanyada öncekilerden farklı olarak, gençlerin 27 Nisan’da Batı Yaka’da düzenlenecek Arap Gençler Forumu’na katılarak ağaçları kendi elleriyle dikeceklerini ifade etti. İsrail, 30 Mart 1976’da Filistinlilere ait yüzlerce dönüm araziye el koymuştu. Filistin halkı, olayı protesto etmek için genel grev düzenlemişti. Sokağa çıkıp protestolara katılan Filistinlilere ateş açılması sonucu 6 kişi hayatını kaybetmiş, yüzlerce kişi de yaralanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT