1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FAS

  4. Fas ordusu Batı Sahra'da İsrail silahlarıyla sivilleri katlediyor
Fas ordusu Batı Sahra'da İsrail silahlarıyla sivilleri katlediyor

Fas ordusu Batı Sahra'da İsrail silahlarıyla sivilleri katlediyor

Fas ordusunun Batı Sahra bölgesinde İsrail yapımı silahlarla düzenlediği hava saldırılarında çok sayıda sivili öldürdüğü rapor edildi.

24 Mart 2024 Pazar 12:30A+A-

Fas ordusunun Batı Sahra'da düzenlediği saldırılarda İsrail yapımı insansız hava araçlarını kullandığı ve çok sayıda sivili katlettiği belirtildi.

Middle East Eye'ın Fransız L'Humanité gazetesinden aktardığı rapora göre Fas ordusu, Batı Sahra'da düzenlediği saldırılarda İsrail drone'larını kullanıyor.

Fas ordusunun Hermes 900 ve Hermes 450 drone'larını kullanarak gerçekleştirdiği keşif ve saldırılarda birçok sivilin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Habere göre Fas ordusu, Polisario Cephesi'nin kontrolü altındaki bölgelerde bu drone'larla çok sayıda saldırı düzenledi. Saldırılar bölgede yaşayan göçebe halkın bölgeyi terk etmesiyle sonuçlandı.

Haberde 2021'den bu yana saldırılarda toplam 170 sivilin vurulduğu, aralarında iki çocuğun da bulunduğu 86 sivilin öldüğü ifade edildi.

Sahra Mahkumlar ve Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Abdeslam Omar Lahsen, Fransız gazetesine verdiği demeçte, Fas'ın saldırıları nedeniyle son üç yılda yaklaşık 30 bin kişinin zorla yerinden edildiğini belirtti. Lahsen "Sadece birkaç yüz göçebe hala direniyor. Diğerleri sürülerini terk ederek mülteci kamplarına gitmek ya da Moritanya'ya çekilmek zorunda kaldı." şeklinde konuştu.

İsrail ile Fas arasındaki ilişkilerin 2020 yılında normalleşmesinden bu yana iki ülke arasındaki askeri iş birliği artmıştı.

Fas bu kapsamda İsrail'den çok sayıda hava aracı satın almıştı.

2023 yılında Rabat'taki İsrail diplomatik misyonunu başındaki isim Shai Cohen, İsrailli Elbit Systems tarafından Fas'ta iki insansız hava aracı fabrikası açılacağını duyurmuştu.

HABERE YORUM KAT