1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Fadlallah: Hizbullah Suriye’yi Terk Etmeli
Fadlallah: Hizbullah Suriye’yi Terk Etmeli

Fadlallah: Hizbullah Suriye’yi Terk Etmeli

Fadlallah, Kusayr kasabasına militanlarını gönderen Hizbullah’ın, birliklerini Suriye'den çekmesi gerektiğini ifade etti.

27 Mayıs 2013 Pazartesi 16:09A+A-

Bülent Şahin Erdeğer’in haberi:

Lübnan'ın önde gelen Şii alimlerinden Ayetullah Seyyid Ali Fadlallah, Esed yönetimine destek için Suriye'nin Humus iline bağlı Kusayr kasabasına militanlarını gönderen  Hizbullah’ın, birliklerini Suriye'den çekmesi gerektiğini ifade etti.

Resmi internet sayfasında yaptığı yazılı açıklamada Lübnanlı siyasi oluşumların, Suriye krizine askeri olarak karışmasının Lübnan'ın iç huzurunu etkilediğine dikkati çeken Fadllallah, ülkenin kuzeyindeki çatışmaların Lübnan'ın geleceğini tehdit ettiğini kaydetti. Şii âlim, Suriye'den Lübnan'ın kuzeyine sıçrayan çatışmalar hakkında "toplumun tüm kesimlerini, fitneye sebep olacak grupçu hesapları bir an önce terk etmeye" çağırdı.

Batılı devletlerin Suriye krizine yaklaşımını da eleştiren Fadlallah, şunları söyledi:  

“Suriye kanamaya devam ediyor. Bu krizin çözümü için hareket etmeyenlerin birçoğu da engel olmaktan başka bir şey de yapmıyor. Halkın hayal ettiği özgürlük, onurlu yaşam gibi kavramların büyük devletler nezdinde hiçbir önemi yok. Onlar, ancak kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder.”

Lübnan Yüksek Şii Konseyi Üyeleri Seyyid Hasan el-Emin ve Seyyid Hani Fahs, 10 Ağustos'ta Suriye'deki halk hareketini desteklediklerini belirten bir bildiri yayınlamışlardı.

-Ali Fadlallah Kimdir?

2010 yılında ölen ve Hizbullah hareketinin manevi lideri olarak nitelendirilen Muhammed Hüseyin Fadlallah'ın oğlu olan Ayetullah Seyyid Ali Fadlallah, 1966'da kurulan reformist Şii Fadlallah ekolünün temsilcisi konumunda bulunuyor.

Lübnan siyasetinde etkili olan ve çeşitli kentlerde 10 okulu, 8 İslam Kültür Merkezi ve 6 yetimhanesi bulunuyor.

Muhammed Hasan el-Emin, Hani Fahs ve Şeyh Subhi Tufeyli ve Muhammed Hüseyin Fadlallah, Lübnan'da "İran'dan bağımsız Şii Taklid mercileri" olarak tanınıyor.

-AA-

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum