1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. Facebook ve Instagram, Filistinlilerin haklarını ihlal etti
Facebook ve Instagram, Filistinlilerin haklarını ihlal etti

Facebook ve Instagram, Filistinlilerin haklarını ihlal etti

Sosyal medya şirketlerinin Filistin’in işgalini perdelemeye çalıştığı raporlara yansıdı.

22 Eylül 2022 Perşembe 23:14A+A-

HAKSÖZ HABER

Facebook ve Instagram platformlarının ana şirketi Meta tarafından yaptırılan bir rapora göre, Facebook ve Instagram'ın geçen yıl Gazze'ye yönelik İsrail saldırıları sırasındaki politikaları, Filistinlilerin temel insani haklarını ihlal etti.

Sosyal Sorumluluk için İşletme (BSR) danışmanlığı tarafından yürütülen çalışma, The Intercept tarafından analiz edildi.

Mayıs 2021'de Meta, İsrail'in 66'sı çocuk 256 Filistinliyi öldürdüğü Gazze saldırısı sırasında sansür uyguladığı gibi önyargılı paylaşımların önünü açtı.

Raporda, “Meta'nın Mayıs 2021'deki eylemleri, Filistinli kullanıcıların ifade özgürlüğü, toplanma özgürlüğü, siyasi katılım ve Filistinlilerin bilgi ve bilgi paylaşma hakları üzerinde olumsuz bir insan hakları etkisine sahip görünüyor.” denildi.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesinden paylaşımlarda bulunan sosyal medya kullanıcılarının içerikleri kısıtlanmış ve görünürlükleri engellenmişti. Birçok Filistin’in işgali ile ilgili İsrail’i eleştiren paylaşımlar Meta tarafından silinmişti.

Sosyal medya şirketlerinin İsrail’in işgalci ve yıkıcı tavırlarını eleştiren paylaşımları ve hesapları engellediği, içeriklerin daha fazla kişiye ulaşmasına izin vermediği daha öncede raporlanmıştı.

Rapora göre ayrıca Meta, geçen yılki şiddetle ilgili Arapça içeriği İbranice yayınlardan çok daha yüksek bir oranda sildi. Bu durumun sosyal medya şirketlerinin otomatik hizmetler ile çalışanlar tarafından incelenen gönderilerde neredeyse aynı oranlarda olduğu görüldü.

Sosyal medya şirketlerinin kullandıkları tarama verilerinde otomasyon sistemlerinin Filistin, işgalci İsrail, Doğu Kudüs, işgal gibi terimleri kasıtlı bir şekilde engellediği görülüyor. Benzer bir durum Rusya’nın Ukrayna işgalinde ise tam tersi yönde işletiliyor.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum