1. HABERLER

  2. HABER

  3. Eymür: Veli Küçük JİTEM'i Kurduğunu Anlatırdı
Eymür: Veli Küçük JİTEMi Kurduğunu Anlatırdı

Eymür: Veli Küçük JİTEM'i Kurduğunu Anlatırdı

MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, Ergenekon davasında tanık sıfatıyla ifade verdi.

07 Ağustos 2012 Salı 13:12A+A-

Ergenekon davasında emekli Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ardından dün de MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür, tanık sıfatıyla ifade verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi Yerleşkesi'ndeki küçük salonda görülen duruşmada Eymür, "Türkiye'de birçok ülke, hatta müttefik dediğimiz birçok ülke istedikleri şekilde at koşturuyorlar. Basını ve kamuoyunu yönlendiriyorlar.'' dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, söz konusu ülkeleri sorduğu Eymür, bu ülkelerin Amerika ve Almanya olduğunu söyledi. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorusu üzerine Eymür, "Amerika'nın Türkiye'de çok etkin olduğu bir gerçek. Ben üst düzey bir MİT yöneticisi olarak bile Genelkurmay'a randevu ile gidebilen biriyim. Ancak Amerikalı meslektaşlarımın Genelkurmay'da istedikleri gibi dolaştıklarını biliyorum.'' cevabını verdi.

Eymür'ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'e verdiği bilgi notunda JİTEM'in Veli Küçük tarafından kurulduğunun anlatıldığını hatırlatan Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Eymür'e bu konudaki bilgilerini neye dayandırdığını sordu. Konu ile ilgili olarak bilgileri kendisine Küçük'ün anlattığını söyleyen Eymür, "Yakın bir dostluğumuz vardı. Mardin'de görev yaptığımız sırada yakınlaşmıştık. Böyle küçük yerlerde herkesle ahbaplık kurulmuyor." dedi.

Savcı Pekgüzel, Eymür'e, 'ilk kez 1997 yılında bazı yazarlar tarafından gündeme getirilen Ergenekon örgütüne ilişkin MİT'te herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Eymür, bu soruyu şöyle cevapladı: "Genel olarak Susurluk raporunda ismi geçmese bile buna yönelik, siyasi yapılanmaya doğru gidildiği ve ağır silahların kullanıldığı bir çeteleşmeden bahsedildi. Daha sonra bu raporun doğru olduğu da ortaya çıktı. Yapılanmanın ismi ne olursa olsun devletin içinde illegal bir yapılanmaydı. Devletin içindeki kontrolsüz yapıların milli gayelerle kurulsa bile zamanla devletin aleyhine döneceğini düşünüyorum."

HABERE YORUM KAT