1. HABERLER

  2. HABER

  3. Eylemcilere Esnaftan Tepki
Eylemcilere Esnaftan Tepki

Eylemcilere Esnaftan Tepki

Halasgargazi Caddesi'nde iş bırakma eylemi yapan ve polise taş ve havai fişek atan eylemcilere esnaf tepki gösterdi.

18 Haziran 2013 Salı 00:40A+A-

Bir günlük "iş bırakma" eylemi yapan bazı sendika ve birlik temsilcilerinin Taksim'e yürüme isteği, polisin aldığı önlemler nedeniyle gerçekleşmedi. 

DİSK'in Şişli'deki binasının önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Halasgargazi Caddesi üzerinden Taksim'e doğru yürüyüşe geçti. Halasgargazi Caddesi ile Ergenekon Caddesi'nin kesiştiği noktada,  polis ekipleri 2 adet TOMA ve 1 de jandarma TOMA'sı ile önlem aldı. Polise yakalaşık 200 metre kala duran grup, burada bir süre sloganlar attı. Daha sonra eyleme katılan  DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu), KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB (Türk Tabibleri Birliği) ve TDB (Türk Diş Hekimleri Birliği) adına, TTB Genel Başkanı Özdemir Aktan basın açıklaması yaptı.

CHP Milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Musa Çam'ın da destek verdiği eylem, katılımcıların bir süre daha slogan atmasıyla sona erdi.

Basın açıklamasının ardından eylemin sonlandırıldığının açıklanması üzerine, gruptakilerden bazıları tepki gösterdi. "Biz Taksim'e kadar yürümek istiyoruz. Açıklama burada bitirilemez" diyen gruptakiler, bir süre ''Kahrolsun sendika ağaları'' şeklinde slogan attı.

esnaf-tepkisi.jpg

ESNAF TEPKİ GÖSTERDİ

Grup daha sonra Halasgargazi Caddesi'nde oturma eylemi başlattı. Yarım saatten fazla oturma eyleminin bitmesini bekleyen polis, gruba eylemi bitirmesi için anons yaptı. Göstericilerin eylemi bitirmemesi üzerine, polis ekipleri tazyikli suyla gruba müdahale etti. Gruptakiler ise polise taş ve havai fişek attı. Göstericilerin bazıları Rumeli Caddesi'ne kaçtı. Burada taş atmaya devam eden göstericilere Osmanbey esnafı tepki gösterdi.

Bazı vatandaşların evlerinin penceresinden, "Bu ülkeyi kimse bölemez" diye bağırdığı, bazı esnafların da eylemcileri kovaladığı görüldü. Eylemcilerin kaçması üzerine, esnaftan bazıları da, "Recep Tayyip Erdoğan ve polise kalkan eller kırılsın'' şeklinde slogan attı.

Nişantaşı esnaflarından Hikmet Ağla, "Biz esnafız burada yapmayın diyoruz. Ne yapmak istiyorlar artık anlamıyorum. Güneydoğu'da ormanlar yakıldı. Kimseden çıt çıkmadı. Koç Üniversitesi'nde 80 bin ağaç yakıldı. Kimse sesini çıkarmadı. Çok mu çevrecisiniz. Buyurun çevrenize bir bakın. Bu sadece 4 tane ağaç meselesi mi? Tamamen yalan. Bunların amacı başkadır. Kardeşlerim yapmayın artık. Hepimiz bu topraklarda doğduk. Bu topraklarda öleceğiz. Bu ülkeyi 3-5 kişiye yedirmeyeceğiz. İnsanlardan ricam sağduyulu olsunlar." dedi.

Polis ekiplerinin Halasgargazi Caddesi üzerindeki bekleyişi sürerken, trafik normale döndü.

KESK ÜYELERİNİN EYLEMİ

Çoğunluğu KESK üyelerinden oluşan bir başka grup ise Taksim'e yürümek için Tünel bölgesinde toplandı. Polis, grubun Taksim'e çıkmasını engellemek için barikat kurdu. Bu esnada oturma eylemi yapan eylemciler, sloganlar attı.

Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, CHP Milletvekili Mahmut Tanal ve BDP Milletvekili Sebahat Tuncel de eylemcilere destek verirken,  grubun  temsilcileri polisle görüştü. Polis, gruptan basın açıklamasını yaptıktan sonra dağılmasını istedi. Grup bir süre daha sloganlar atmaya devam etti. KESK İstanbul 3 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Tosun tarafından okunan basın açıklamasının ardından, grup dağıldı.

 

HABERE YORUM KAT