1. HABERLER

  2. HABER

  3. Eylemci Annelere PKK'lı Derneklerden "İkna Odası"
Eylemci Annelere PKK'lı Derneklerden "İkna Odası"

Eylemci Annelere PKK'lı Derneklerden "İkna Odası"

Diyarbakır'da çocuklarının iade edilmesini isteyen annelere yönelik BDP ve örgüt yanlılarından gelen baskılar artıyor. Diyarbakır'daki örgüt yanlısı dernekler anneleri eylemlerinden caydırmaya çalıştı; ancak anneler kararından vazgeçmedi.

04 Haziran 2014 Çarşamba 12:51A+A-

PKK'nın 23 Nisan'da dağa çıkardığı çocukların aileleri tarafından başlatılan ve örgüte karşı bir ilk olma özelliği taşıyan eylemler devam ediyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde başlayan daha sonra belediye ekiplerinin tacizleri sonucu kaldırımda devam eden eylemlere yönelik BDP ve örgüt yanlısı örgütler tarafından baskı uygulanıyor. Belediye çalışanlarının hakaret ederek, darp ettiği eylemcilere bir hakaret de dün BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'tan gelmişti. Demirtaş, aileleri MİT'ten para almakla itham etmiş, büyük tepki çekmişti. 

Eylem yapan annelerin bu kararından vazgeçirilmesi için BDP ile PKK yanlısı dernekler yeni taktikler denemeye başladı. Daha önce örgüt yanlısı ailelerin eyleme katılması sağlanmış, sonra da onlar üzerinden eylem bitirilmek istenmişti. Ancak örgüt yanlısı ailelerin "hadi eylemi bitirelim" tekliflerini kabul etmeyen annelere şimdi de örgüte yakınlığıyla bilinen dernekler eliyle baskı kuruluyor. 

Kurucuları arasında dağdaki PKK'lıların annelerinin de bulunduğu ‘Barış Anneleri İnisiyatifi’, çocuklarının örgüt tarafından alıkoyulduğu gerekçesiyle eylem yapan aileleri ziyaret etti. Aileler, grubun eylemi Ankara'ya taşıma önerisini reddetti. ‘Barış Anneleri İnisiyatifi', ailelere eylemi birlikte Diyarbakır Valiliği, Ak Parti binası önü ya da Ankara’ya taşımayı teklif etti. Ancak Diyarbakır Belediyesi'nin karşısındaki refüjde eylem yapan aileler, çocukları gelene kadar eylemlerini aynı yerde sürdüreceklerini söyledi ve öneriyi reddetti.

El Cezire Türk'ün haberine göre 'Barış Anneleri İnisiyatifi' adına konuşan Emine Özbek eylem yapan ailelere "Sizi anlıyorum. Burada oturmak çare olsaydı, biz de otururduk. Gelin hep birlikte bu sorunun çözümü için Ankara’ya gidip oturalım. Çünkü ben de bu acıyı çektim. Bu sorunu devletin çözmesi gerekiyor. Sizin istediğiniz yere geliriz" dedi. 

Eylemci anneleri ikna turuna çıkan örgüt yanlısı bir diğer dernek ise Din Adamları Derneği'ydi. Dernek Başkanı Hadi Koç "Devlet isterse 24 saatte bir sorunu çözebilir" dedi.

POLİS BASKIYA MÜSAADE ETMEDİ

Bu sırada sivil polisler ziyaretçi grubun yanına gelerek, grubun aileler üzerinde baskı kurduğunu söyledi. Polislerin grubun eylem yerini terk etmesini istemesi üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Polise tepki gösteren grup daha sonra ayrıldı.

"ÇOCUKLAR SURİYE'YE GÖTÜRÜLÜYOR"

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, çocukların dağa götürülmesi konusuna çarpıcı bir iddiada bulundu. Bu çocukların çoğunun Suriye'deki savaşta kullanıldığını iddia eden Ensarioğlu, bu çocuklar üzerinden Rojava'da elde ettiği statüyü koruduğunu ifade etti. Bununla beraber ilk defa çocukları götürülen ailelerin buna karşı çıktığını belirten Ensarioğlu, 18 yaşın altındaki çocukların dağa götürülmesinin ilk olmadığı hatırlatmasında bulunarak, ilk olan ailelerin buna itiraz ederek çocuklarını geri istemesi olduğunu söyledi. 

BELEDİYE'DEN AÇIKLAMA

Bu arada Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de eylemle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada belediye görevlilerinin bir kadına müdahale ettiği iddiası yalanlandı. Açıklamada belediyenin tahrik edilerek, provokatif çabalarla siyasi tartışmaların içine çekilmek istendiği savunuldu: Siyasi sorunları çözmesi gereken kurum, siyaset kurumudur. Başta da iktidar partisi ve başbakandır. Biz bir hizmet kurumuyuz, görevimizi yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Hiçbir maksatlı, provokatif girişimin ve açıklamanın amacına ulaşmasına izin vermeyeceğiz.

 

HABERE YORUM KAT

1 Yorum