1. HABERLER

  2. HABER

  3. Evren'in Savunması Pinochet'nin Savunması Gibi
Evrenin Savunması Pinochetnin Savunması Gibi

Evren'in Savunması Pinochet'nin Savunması Gibi

12 Eylül mağdurları ayakta: "Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın savunması ikinci darbe hükmündedir."

22 Mart 2012 Perşembe 11:00A+A-

Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya, 12 Eylül davası kapsamında 4 Nisan'da hakim karşısına çıkacak.

Mahkemeye savunma gönderen sanıklar darbenin değil, darbeye teşebbüsün suç olduğunu ileri sürerken, 160 sayfalık savunma, hukukçuların ve darbe mağdurlarının sert tepkisini çekti.

Teşebbüsü suç olan bir fiilin kendisinin de suç teşkil edeceğine dikkat çeken hukukçular, savunmayı hukuken geçersiz saydı.

Emekli Başsavcı Reşat Petek, kanunların açık olduğunu belirtirken, emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu, bu mantıkla dünyada hiçbir darbecinin yargılanamayacağını vurguladı. Yıllarca hapis yatıp işkence gören BBP Genel Başkan Yardımcısı ve 12 Eylül Mağdurları Komisyonu Başkanı Remzi Çayır, savunmanın Pinochet'yi hatırlattığını söyledi. "Darbe suç değil, demek bu millete ikinci bir darbedir." dedi. Ülkücü liderlerden Mahir Damatlar ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Evren'e PKK'yı neden bu milletin başına bela ettiği de sorulmalı."

Zaman gazetesinde yer alan Ayşe Tosun imzalı habere göre 12 Eylül darbesini gerçekleştiren ekipten hayatta kalan iki isim olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları mahkemeye verdikleri savunma, hukukçuların tepkisine neden oldu.

Kitapçık haline getirdikleri 160 sayfalık savunmalarında Evren ve Şahinkaya, darbeye teşebbüsün suç olduğunu ancak darbe yapmanın suç olmadığını savundu. Herhangi bir fiilin teşebbüsü suç olması halinde kendisinin de suç teşkil edeceğini belirten hukukçular, ikilinin savunmasının hukuken geçersiz olduğunu vurguladı.

"Darbe yapmak suç değildir." ifadesinin hukuki bir beyan olmadığını vurgulayan emekli Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek, "Kanunlar darbenin teşebbüsünün dahi suç olduğunu söylüyor. Darbenin suç olmaması düşünülemez." şeklinde konuşuyor.

12 Eylül döneminde yürürlükte olan TCK'da darbenin kati bir şekilde yasaklandığını kaydeden emekli savcı Sacit Kayasu, ihtilalin geçmişte olduğu gibi günümüzde de suç teşkil ettiğini vurguluyor.

Emekli Askeri Hakim Faik Tarımcıoğlu ise, "Böyle saçma savunma görmedim. Bu mantıkla dünyada hiçbir darbeci yargılanamaz." ifadelerini kullanıyor.

Diğer yandan 12 Eylül darbesi mağdurları da Evren ve Şahinkaya'nın savunmalarına tepki gösteriyor. İkilinin mahkemeye verdiği savunmanın çok komik olduğunu aktaran Devrimci Sosyalist İşçi Partisi Genel Başkanı Doğan Tarkan, darbe yapmanın da teşebbüs etmenin de suç olduğunu belirtiyor. 12 Eylül'ün tek suçlularının Evren ve Şahinkaya olmadığını kaydeden Tarkan, "Onlarla birlikte sıkıyönetim komutanları, cezaevi komutanları, polis müdürlüğü, çeşitli emniyet memurlar vs. hepsinin derece derece 12 Eylül'le ilgili suçları var. Bunların da açığa çıkması lazım." dedi.

Yusufiyeliler Derneği Genel Başkanı Recep Küçükizsiz ise şunları söyledi: "Darbe yapmak tabii ki suçtur. Binlerce insanı suçsuz yere hapse atmak suçtur. Masum insanları idam ettirmek suçtur. Bütün bu suçları işleyen de Evren ve ekibidir."

Kenan Evren'in sözleri, diktatör Pinochet'nin savunmasına benziyor

Darbeci paşa Kenan Evren'in basına sızan savunması, 12 Eylül mağdurlarının büyük tepkisini çekti. Dönemin sağ ve sol kamplarında bulunan lider isimleri, Evren'in 160 sayfalık savunmasında dile getirdiği görüşler karşısında onu Şili diktatörü Pinochet'ye benzetti.

Darbe döneminde uzun yıllar hapiste kalan ve işkence gören Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çayır, "Savunması tıpkı bir başka diktatör Pinochet'nin savunmasına benziyor. 'Darbe suç değildir.' demesi bile bu millete yaptığı ikinci bir darbedir. Pinochet de aynısını söylüyordu." diye konuştu.

78'liler Vakfı Başkanı Celalettin Can ise Evren'in Yunanistan'ın NATO'ya girmesine izin vermesinin vatana ihanet sayılarak yargılanması gerektiğini belirtirken, sadece Evren'in değil, dönemin askeri, istihbari ve kontr-gerilla birimlerinin de yargılanmasını istedi.

Ülkücü liderlerden Mahir Damatlar ise, "PKK 12 Eylül'ün ve Evren'in gayrimeşru çocuğudur. Ona PKK'yı nasıl ve neden bu milletin başına bela ettiği sorulmalı." ifadesini kullandı.

"KURUCU İRADE" GATA'DA

12 Eylül Davası sanığı Evren, mahkemeye gönderdiği savunmada kurucu irade olduğunu, ihtilalin Anayasa’nın korumasında olduğunu söylemişti. Pek de haksız değil. İşte o Evren GATA’da ve operasyon geçirdi.

12 Eylül darbesinin mimarı olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren’in hâkim karşısına çıkacağı 4 nisana sayılı günler kala Gülhane Askerî Hastanesi’nde (GATA) yeni bir operasyon geçirdiği ve 20 gündür tedavi altında olduğu öğrenildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasına bağırsaklarından ameliyat olduğu gerekçesiyle katılmayacağı belirtilen Evren’in GATA’ya kaldırıldığı belirtildi. Evren’in davanın ilk duruşmasına katılıp katılmayacağı merakla bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT