1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'in Yabancılardan Oluşan Katiller Ordusu
Esed'in Yabancılardan Oluşan Katiller Ordusu

Esed'in Yabancılardan Oluşan Katiller Ordusu

Rusya, Venezuela, Yunanistan, K. Kore, Litvanya, İran, Lübnan ve  Yemen'den binlerce asker ve militan Esad'la omuz omuza Suriye halkını öldürüyor.

06 Aralık 2013 Cuma 08:12A+A-

Osman Sağırlı / Türkiye Gazetesi

Mart 2011'den bu yana iç savaşın hakim sürdüğü Suriye'de Esad rejimini korumak için Şii, komünist ve sosyalistlerden oluşan yabancı askerler devreye girdi. Dünyanın gözü önünde seyreden ve her geçen gün farklı bir boyuta taşınan savaşta şu ana kadar 125 bin Suriyeli hayatını kaybetti, milyonlarca insan mülteci konumuna düştü. Esad'ın askerleri ve muhalifler arasındaki çarpışmalarda ölü ele geçirilen askerlerin bazılarının Rus olduğunun anlaşılmasından sonra gözler tekrar Suriye'ye çevrildi. Bugüne kadar Suriye'de El Kaide'ye karşı Suriye halkını koruma mücadelesi verdiklerini duyuran Şam yönetiminin çok sayıda yabancı askeri kullandığı ortaya çıktı. İran, Lübnan ve Irak'taki Şii yapılanmalardan destek aldığı sanılan Şam'ın aksine Venezuella'dan, Kore'ye Yunanistan'dan Yemen'e kadar birçok ülkeden paralı askerleri çatışmalarda kullandığı, bu askerlerin verdikleri demeçlerden ve sosyal medyaya sızan fotoğraflarından ortaya çıktı. Esad'a desteğini gizlemeyen ülkeler ve paralı askerlerin Suriye'de olma gerekçeleri...

İRAN'DAN 4 BİN ASKER

Suriye'yi kırmızı çizgisi olarak ilan eden İran, “Esad rejimini korumak için kararlıyız” açıklamasının ardından Sünni isyana karşı Esad'ın kuvvetlerini desteklemek için 4 bin İran Devrim Muhafızı'nı Suriye'ye gönderdiği biliniyor. Devrim muhafızlarının çatışmalardaki görüntüleri sosyal medyada sık sık yayınlanıyor. İran'ın Suriye'ye desteği bununla sınırlı değil. Esad'ı maddi olarak da yalnız bırakmayan İran, Şii toplumunun da Suriye'deki savaşta Esad'ın yanında yer alması için ikna çabalarını sürdürüyor. Suriye'de bir mezhep savaşı verildiği algısı oluşturan İran, Şii nüfus ağırlığı olan ülkelerde ikili görüşmelerini sürdürüyor. Aynı şekilde Şii Iraklılar ve Hizbullah'ın da Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye'de Esad'a destek için çarpıştığı hatta Esad'ın memleketi Lazkiye'de konuşlandığı biliniyor.

YEMEN'İN HOUTİ KABİLESİ CEPHEDE

Şii toplumun Esad'ı savunma gayreti Yemen'de de kendini gösteriyor. Şii kabilelerden Houti'nin çok sayıda üyesinin Suriye'de çarpıştığı belirtiliyor. “Suriye'de savaşmak bizim için kutsal bir cihaddır” diyen Houti kabile mensupları, gazetelere verdikleri röportajlarda Eylül 2013'te 200 silahlı adamlarının Suriye'ye gittiğini duyurdu. Suriye'ye geçiş için Hizbullah'ın Lübnan'daki kamplarını ya da İran'dan transfer olduklarını ve İran'a ait kimlikleri kullandıklarını gizlemiyorlar. Houti hareket üyeleri, İran tarafından tartışmalı ada Eritre'de de kullanılıyor.

KUZEY KORELİ PİLOTLAR İŞBAŞINDA

Suriye rejimini destekleyen yabancılar arasında en dikkat çekeni ise komünist Koreliler. Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı Burhan Ghalioun, Esad'ın kendi pilotlarının yanında ayrıca Kuzey Koreli pilotları da kullandığını iddia etti. Bu iddia NK News (Kuzey Kore Haber) ajansı tarafından doğrulandı. Ajans, Suriye ile K. Kore'nin karşılıklı olarak işbirliği yaptığını ikili görüşmelerde barter anlaşması imzaladığını öne sürdü. Ajans, “Kuzey Kore, Suriye hükümetine destek için pilotlarını gönderirken Suriye ise Kuzey Kore'ye mali destek sağlıyor” dedi. Bu anlaşmanın temellerinin iki ülke arasında hem nükleer tesis, hem askeri yardım hem de eğitim anlamında 1960'dan bu yana yürürlükte olan askeri anlaşmaya dayandığı vurgulanıyor. İnsan Hakları Suriye gözlemcisi Rami Abdurrahman Güney Kore'nin Chosun Ilbo Newspaper'a yaptığı açıklamada K.Kore'nin Şam'da üssü bulunduğunu ve bu üssün taktik, teknik olarak Suriye ordusuna yardım amaçlı kullanıldığını söyledi. Abdurrahman, “Buradaki K.Kore askeri delegasyonu, askeri operasyonlar için taktik veriyor. Hatta bizzat katılıyor. İsrail'in 2007'de Suriye'de imha ettiği nükleer tesisi de K.Koreliler yapmıştı” dedi.

VENEZUELA'DAN DA DESTEK

Yaşadığı süre içerisinde Esad lehinde açıklamalarda bulunan Venezuela eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in sadece demeçle değil cephede de bu desteği sürdürdüğü ortaya çıktı. Partisinden milletvekili olan Adil El Zabayar ile 2009 yılında Suriye'yi ziyaret eden Chavez, daha sonraki dönemlerde Suriye ile ilişkilerini yine ailesi Osmanlı döneminde Suriye'den Venezuella'ya göç eden bu milletvekili üzerinden yürütüyor. El Zabayer, Venezuellalı gençleri de dönem dönem Suriye'deki cephelere taşıyor. Venezuellalı gençlerle katıldığı çarpışma fotoğraflarını yayınlayan El Zabayer, ülkesinde Esad'ı destekleyen gösteriler düzenliyor.

BÜYÜK YUNANİSTAN HAYALİ

Esad'ın destekçileri arasında yer alan bir diğer millet ise Yunanlılar. Yunan Milliyetçi Sosyalistlerden oluşan ve kendilerine Black Lily (Siyah Zambak) adı veren faşist grup kendilerinin de Suriye ordusunun yanında mücadele ettiklerini açıkladı. Grubun sözcüsü Stavros Libovisis, bir müfreze gücü ile Suriye'deki operasyonlara katıldıklarını, El Kuseyr'de Suriye askerleri ve Hizbullah militanları ile omuz omuza savaştıklarını itiraf etti. Sözcü, “Suriye, 'Büyük Yunanistan'ın (Magna Graecia) parçası. Suriyelilerle eski bir akrabalık bağımız var. Bu 2000 yıl önceye dayanır. Bizim yıllardır Suriyeli kardeşlerimizle temasımız oldu. Onlar bizim varlığımızda önemli destek sağlamıştır. Bir asırlık düşmana karşı pratikte bizimle dayanışma gösteren dost ülke halkının toprağını savunmak için Suriyeli kardeşlerimizin yanındayız onlarla birlikte savaşıyoruz” dedi.

Bu mücadelede yalnız olmadıklarını da hatırlatan sözcü, “Burada Avrupalı savaşçıların tam sayısını kestirmek zor. Ancak son zamanlarda Ruslar, Ukraynalılar ve Polonyalılar, Esad'ın yanında savaşmak için kendilerini hazır ilan etti” diye konuştu.

50 LİTVANYALI SURİYE'DE

Bir başka iddia ise Litvanya özel güvenlik şirketleri (PSC) ile ilgili. 50 Litvanyalı'nın paralı asker olarak seçildiği belirtiliyor. 25 ve 40 yaşları arasındaki Litvanyalılardan en çok tercih edilenler, özel kuvvetler elemanı, askeri mühendisler, radyo ve elektrik mühendisleri ve TIR sürücüleri. Bu kişiler askeri malzeme teslimini sağlamak, kritik tesisler, Batılı uzmanları korumak, kolluk birimlerinin oluşturulması ve eğitilmesine yardım etmek gibi durumlarda görev alıyor.

ESAD DA KARŞI TARAFI SUÇLAMIŞTI

Esed, rejimine karşı savaşan yabancı paralı askerler olduğunu iddia etmiş hatta bunlardan bazılarını yakaladıklarını öne sürmüştü. Bu kişileri kendi hükümetine karşı cihad maksadıyla çarpışan yurt dışından aşırı dinciler ve El-Kaide üyeleri olarak tanımlayan Esad, “Yabancı paralı askerlerin bazıları hala hayatta. Onları gözaltına alıyoruz ve bunu dünyaya göstermek için hazırlanıyoruz” demişti.

Suriye bununla da yetinmeyip BM Güvenlik Konseyi'ne öldürüldüğünü iddia ettiği yabancı uyruklu yüzlerce kişiden oluşan bir listeyi sunmuştu. Listede Çeçenistan, Arap ülkeleri, Avrupa ve Rusya'nın Kuzey Kafkasya bölgesinden gelen paralı askerlerin yer aldığını öne sürmüştü.

httpwww.turkiyegazetesi.com.trimagesbknlf4ys.jpg.jpg

es2.jpg

HABERE YORUM KAT

1 Yorum