1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed'in Danışmanına Göre Humus Ufak Bir Meseleymiş!
Esed'in Danışmanına Göre Humus Ufak Bir Meseleymiş!

Esed'in Danışmanına Göre Humus Ufak Bir Meseleymiş!

Al Jazeera'ye konuşan Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in Danışmanı Buseyna Şaban, Cenevre'deki muhalifleri eleştirdi, 'İki konvoy için yaygara koparıyorlar' dedi.

28 Ocak 2014 Salı 07:22A+A-

Beşar Esed’in danışmanı Buseyna Şaban Al Jazeera televizyonun canlı yayınında James Bays’ın sorularını yanıtladı:

James Bays: Muhalefet Devlet Başkanı Beşar Esed’in çekilmesi ve bu geçiş hükümetinde yer almaması gerektiğini söylüyor. Suriye rejiminin bu konuyla ilgili duruşu nedir?

Buseyna Şaban: Ben ‘Suriye halkının duruşu nedir’ ondan söz etmek istiyorum. Üç yıldır süren savaş boyunca medya ve sözde muhalefet rejimden söz ederken bizim fabrikalarımız, okullarımız, hastanelerimiz ve insanlarımız yok edildi. Suriye’nin içinde yerinden edilmiş 6 milyon Suriyeli ve 2 milyon mülteci var. Onlara seslenmek istiyorum, Suriye ile ilgili konuşun.

James Bays: Onu anlıyorum. Ama savaşın devam etmesinin nedeni birçok kişinin sizin rejiminize karşı savaşıyor olması, çünkü Devlet Başkanı Esed’i istemiyorlar.

Şaban: Bu doğru değil aslında ve bunu söylemekten üzüntü duyuyorum ama bu savaşın nedeni çok paranın olması ve dışarıdan gelen müdahaleler. 83 ülke Suriye’ye yabancı savaşçı gönderiyor. Biz burada diyoruz ki Cenevre-1’de de belirtildiği gibi savaşmayı durduralım, teröristleri durduralım ve Suriye’nin geleceğini Suriyelilerin belirlemesi için siyasi bir süreci başlatalım.  

Bays: Siyasi süreç zaten arkamdaki binada sürüyor. Sizin ortak rıza ile birlikte  geçiş yönetimi oluşturmanız gerekiyor.  Siz zaten muhalefetin hiç bir zaman Başkan Esed’e ve yakınındakilere ortak rıza vermeyeceğini biliyorsunuz.

Şaban: Ben arkadaki binanın içindeki kişilerin kim olduklarını sormak istiyorum ve kimleri temsil ediyorlar?

Bays: Ama siz onlarla masaya oturmayı kabul ettiniz.

Şaban: Kabul ettik çünkü biz iyi niyetle başkaları gelecek diye oturduk. Bizim çok geniş Suriyeli muhalefetimiz var ama onlar çağırılmadı. Eğer Suriye ile ilgili konuşuyorsak neden? Her Suriyeli’nin neden davet edilme hakkı olmasın?

Bays: Siz ülkenizde birçok kişinin Başkan Esed’i lideri olarak artık istemediğini kabul ediyor musuz? 

Şaban: Ben seçim sandığını kabul ediyorum. Ben Suriye halkının seçim sandığına gitmesi ve istedikleri kişiye oy vermesi gerektiğini kabul ediyorum.

Bays: Ama bununla ilgili bir sorun var. Siz seçim sandığından söz ediyorsunuz. 44 yıldır Esed ailesinin iktidarından bu yana hiç bir bağımsız gözlemci hiç bir seçimi özgür ve adil kabul etmedi.

Şaban: Birleşmiş Milletler ve Başkan Carter Gazze’de adil ve özgür seçimleri ilan ettiğinde Batı bu seçim sonuçlarını tanımayı reddetti. Bu adillikle ilgili değil, batı hegamonyası ve sömürgecilikle ilgili.

Bays: Şu anda Suriye ile ilgili konuşuyoruz.

Şaban: Biliyorum.

Bays: Neden Başkan Esed kendi ülkesinin ve halkının iyiliği için çekilmesin ve başkası başa gelmesin?

Şaban:  Pardon.. Ve siz biliyorsunuz..

Bays: Esed ailesi neredeyse 44 yıldır başta belki bu yeterince uzun bir süre..

Şaban: Suriye için neyin iyi olduğunu siz mi biliyorsunuz, Suriye halkı mı biliyor? Biz 10 bin yıllık bir ülkeyiz, bizim için neyin iyi olduğunu biz biliyoruz. İzin verin Suriye halkı kendisi için neyin iyi olduğuna karar versin, ajanlarına Suriye için neyin iyi olduğunu söyleyen batı hegamonyası değil.

Bays: Savaşın ortasında olan her yerde çatışmaların olduğu bir Suriye’de nasıl özgür ve adil seçimlerin olmasını bekliyorsunuz? Nüfusunuzun büyük bir çoğunluğu sığınma kamplarında ve hapishanelerde.

Şaban: Zaten önemli nokta da bu ve bu nokta Cenevre 1’de dile getirildi. Yapılması gereken savaşın durdurulması, uygun ortamın sağlanması, ondan sonra siyasi sürecin başlaması. Ülkede yangın varken siyasi sürece atlanmaması gerek.

Bays: Bunlar çok zor meseleler, belki de ölüm kalım meseleleri. İnsani mesele daha kolay. Bize insani yardımın Humus’a ulaşmasıyla ilgili bilgi verin. Neden Humus’a yardım konvoyunun içeri alınmasına izin verilmedi?

Şaban: Buradaki insanların güveneceği hiçbir şey yok. Onlar insani yardımla ilgili çok ufak bir meseleye tutunuyorlar.

Bays: Ama bu ufak bir mesele değil insanlar açlıktan ölüyor.

Şaban: Pardon, bizim Kızıl Haç ve Birleşmiş Milletler kurumlarıyla birlikte tüm Suriye için bir programımız var. Her gün Suriye’de her yere insani yardım ve gıda yardımı gönderiliyor. İki konvoyun Humus’a gitmesiyle ilgili yaygara koparmak... Ben Humusluyum. Humus’taki herkese saygı duyuyoruz. Sanki Humus’a iki tır gönderdik diyerek saygınlık kazanacaklar. Biz bu yüzden mi Cenevre’ye geldik, yoksa Suriye’deki sorunu çözmeye mi?

Bays: Siz ufak bir mesele diyorsunuz. Bize söyleyin neden Suriye rejimi konvoyun  gitmesine izin vermedi?

Şaban:  Haftalardır Kızıl Haç ile çalışan Suriye rejimi. Ama benim demek istediğim sanki insani yardımı yollayan onlarmış gibi konuyu burada gündeme getiriyorlar. Onların bu konuyla ilgisi yok. Cenevre’de, Washington’da veya İstanbul’da olsunlar bu zaten devam ediyor. Kendileri için şimdi Cenevre’de kredibilite oluşturmaya çalışıyorlar.

Bays: Sizin burada olmanızın amacı nedir sorabilir miyim eğer Başkan Esed’in gitmesi konusunda rıza göstermiyorsanız? Çünkü buradaki amacın yeni bir geçiş yönetimi olması lazım.

Şaban: Savaş Başkan Esed’le veya sistemle ilgili değil. Savaş Suriye ile ilgili. Bizim için burada heyet olarak önemli olan Suriye ve 23 milyon Suriye insanı. Burada olmamızın amacı sorunu çözmek, sığınmacıları geri getirmek ve Suriye’yi Suriye halkının istediği gibi yeniden inşa etmek.  Bizim onlarla aramızdaki en büyük fark, onlar batılı güçlerin istediklerini yapmalarına izin verirken biz Suriyeli  olmakla çok gurur duyuyoruz.

Kaynak: aljazeera

HABERE YORUM KAT

3 Yorum