1. HABERLER

  2. HABER

  3. Esed Yanlıları İstedi; Tahliyeler Başladı!
Esed Yanlıları İstedi; Tahliyeler Başladı!

Esed Yanlıları İstedi; Tahliyeler Başladı!

CHP ve sol çevrelerin ırkçı kampanyaları sonucunda Hatay’daki Suriyeliler tahliye edilmeye başladı.

21 Eylül 2012 Cuma 12:07A+A-

HAKSÖZ-HABER

Mülteci karşıtı kampanya çerçevesinde Hatay’da Esed yönetimi yanlısı grupların düzenledikleri gösteriler sonrasında Hatay’a pasaportlarıyla giren Suriyeliler tahliye edilmeye başladı.

'Sessiz tahliye' sonucunda Suriyelilerin önemli bir kısmının Urfa'daki kamplara yönlendirildiği belirtildi. Suriye'den yoğun göçün yaşandığı Hatay'da, sığınmacı sayısı 11 bin düzeyine sabitlendi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre kritik karar önce 28 Ağustos'taki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ele alındı, Bakanlar Kurulu'nda şekillendi ve uygulamaya başlandı. Hatay’daki Esed yanlılarının yoğun şikâyetleri ve zaman zaman Beşşar Esed yanlısı gösterilerin yapılması üzerine sokaklarda ve evlerde kalan yaklaşık bin Suriyeli öncelikle Şanlıurfa'daki Ceylanpınar kampına aktarıldı. Hatay’da görev yapan polis ve diğer kamu görevlilerinin sayısı da artırıldı.

Son uygulamayla Hatay'da kamplarda konaklayan Suriyelilerin sayısı 11 bin düzeyinde sabitlenirken, Gaziantep'tekilerin sayısı 13 bin 745'e, Kilis'te 12 bin 561'e, Şanlıurfa'da 29 bin 696'ya, Kahramanmaraş'ta 10 bin 670'e, Osmaniye'de ise 4 bin 320'ye ulaştı. 

Ev tutan Suriyelilere polis pasaportla vizesiz Türkiye'de konaklama süresinin 3 ay olduğunu hatırlatıp, "Ya giriş-çıkış yapın ya da kamplara gidin. Burada kalmanız yasa dışı" uyarısında bulundu. Okulların açılmasıyla birlikte şehirdeki devlet kurumlarında konaklayanlar da yeni kamplara aktarıldı.

4 ŞEHİRDE DAHA KAMP

Halen Hatay'da Altınözü, Yayladağı, Reyhanlı, Apaydın ve Karbeyaz kampları bulunuyor. 1 yılı aşkın süredir Türkiye'de bulunan Suriyeliler, Hatay'dan giriş yaptığı için önce buradaki kamplarda konaklatılıyordu. Artık bu uygulamadan da vazgeçildi. Hatay'dan giriş yapanlar doğrudan Şanlıurfa ve Gaziantep'teki kamplara götürülüyor. İlk etapta Suriyelilere ait kampların 3 şehir ile sınırlı tutulması planlanmıştı. Ancak Kilis, Osmaniye ve Maraş'ın yanı sıra Adıyaman'a da çadırkent kurulması için hazırlıklara başlandı. Bugün itibariyle kamplarda 20 bin kişilik boş kapasite bulunuyor.

Kamplardaki Suriyeli Mülteci Sayısı 84 Bin

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye'de, Suriye'den gelen sığınmacılar için kurulan 11 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteynerkentte toplam 84 bin 84 Suriye vatandaşı bulunduğunu açıkladı. Açıklamada Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 2, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de birer olmak üzere toplam 11 çadırkentin ve Kilis'te 12 bin kişilik 1 adet konteynerkentin yanı sıra Gaziantep Nizip ve Adıyaman Merkez çadırkentlerinin kurulum çalışmalarının da süratle devam ettiği bildirildi.

Kamplarda her türlü insani ihtiyacın karşılandığı vurgulanan açıklamada, ülkeye bugüne kadar toplam 123 bin 140 Suriyelinin giriş yaptığı, 39 bin 56'sının Suriye'ye geri döndüğü ve 82'si refakatçi, 469'u hasta olmak üzere 551'inin hastanelerde bulunduğu belirtildi.

Öte yandan yaralanan 13 Suriyeli, dün Kilis'e getirildi. Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan durumu ağır olanların tedavisinin yoğun bakım ünitesinde sürdüğü kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

1 Yorum