1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. LÜBNAN

  4. Esed ve Rusya gözünü Lübnan'a dikti
Esed ve Rusya gözünü Lübnan'a dikti

Esed ve Rusya gözünü Lübnan'a dikti

Beşşar Esed rejiminin Akdeniz'de Lübnan kara sularını da kapsayan bloklarda petrol arama çalışmaları için Rus Capital Limited Şirketi ile anlaşmasına dair Lübnan makamlarınca resmi açıklama yapılmaması tepki çekti.

01 Nisan 2021 Perşembe 11:10A+A-

HAKSÖZ-HABER

Yerel basınında çıkan haberlerde, Lübnan'ın uzun yıllardır güneyde İsrail'le kara ve deniz sınırlarını belirlemeye odaklanırken kuzeybatıdaki deniz sınırlarının Esed rejimi tarafından ihlal edildiği belirtildi.

Suriye-Lübnan deniz sınırını belirleyen bir anlaşma olmadığına işaret edilen haberlerde, Lübnan'ın 2011'de deniz sınırlarını tek taraflı olarak belirlediği ancak Esed rejiminin bunu tanımadığı ifade edildi.

Esed rejimine bağlı Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığının Rus petrol arama firması Capital Limited ile imzaladığı anlaşmanın, Lübnan'ın Akdeniz'deki Blok-1 ve Blok-2 bölgelerinden yaklaşık 1000 kilometrekarelik alanı kapsadığı öne sürülen haberlerde, söz konusu anlaşmanın üzerinden haftalar geçmesine rağmen Lübnan Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı veya hükümetten herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkati çekildi.

Lübnanlı yetkililere bu konuda "harekete geçmeleri" çağrısında bulunuldu.

Esed rejiminin resmi yayın organlarından Al-Savra gazetesi, Petrol ve Maden Kaynakları Bakanlığının, Rus petrol arama firmaları Capital Limited ve East Med Amrit ile anlaşma imzaladığını duyurmuştu.

Al-Savra'nın 16 Mart tarihli haberinde, anlaşmanın "25 artı 5 yıllık şeklinde yapıldığı, 48 aylık bir keşif çalışmasının planlandığı, gerek duyulması halinde sürenin 36 ay daha uzatılabileceği, petrol veya doğal gaz bulunması durumda da paylaşımın üretilen miktara göre yapılacağı" bilgileri yer almıştı.

NE OLMUŞTU?

Esed rejiminin Akdeniz’de petrol aramak için bir işgalci Rus şirketiyle anlaşma yapmasının ardından Lübnan ile arasında yeni bir sınır krizi başgösterdi. Zira anlaşmaya konu olan alan, Lübnan deniz alanlarıyla çakışan bir bölgede bulunuyor. Söz konusu alan bin kilometrekarelik bir alanı kapsıyor. Lübnan güneyde Siyonist İsrail ile de deniz sınırı anlaşmazlığı yaşıyor. Bu durum, Lübnan’ın ekonomik sularındaki petrol zenginliğine yatırım yapmasını engelliyor.

Libnan birkaç yıl önce ekonomik sularında enerji aramak için deniz alanlarının haritasını belirledi. Durum, güneyde Siyonist İsrail ile bir sınır anlaşmazlığına neden oldu. Daha sonra da Şam, Lübnan haritasına müdahale olarak görülen bir hamleyle Akdeniz’de enerji araştırmaları yapmak için deniz alanlarının haritasını tamamladı.

Esed rejimine bağlı Suriye Petrol Bakanlığı ve Rus ‘Capital Limited’ şirketi, bu ayın ortalarında petrol arama ve geliştirme için şirkete özel haklar verilen bir sözleşme imzaladılar. Anlaşmaya göre Capital Limited, Suriye’nin Akdeniz’in doğu kıyısındaki Tartus ili açıklarında, Suriye- Lübnan deniz sınırına kadar 2 bin 250 kilometrekarelik bir alanda petrol arayacak.

Her ne kadar 1 No’lu Suriye Bloğu ile 1 ve 2 No’lu Lübnan alanıyla çakışan alan bir sınır anlaşmazlığı oluşturuyor gibi görünse de Lübnanlı yetkililer, imzalanan anlaşmanın ardından harekete geçmedi.

Ek Kaynak: AA, Şarku’l Avsat

 

HABERE YORUM KAT