1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Rejimi Suriyeli İmamı İşkenceyle Şehid Etti
Esed Rejimi Suriyeli İmamı İşkenceyle Şehid Etti

Esed Rejimi Suriyeli İmamı İşkenceyle Şehid Etti

Barka Cami İmamı Şeyh Muhammed Mahmud Hadr Şia usulünce ezan okumayı reddettiği için işkence edilerek hapsedildi. 9 ay tutukluluğu sonrasında durumu daha da kötüleşen imamın cansız bedeni yakınlarına teslim edildi.

22 Aralık 2018 Cumartesi 00:05A+A-

Esed rejimi tarafından ele geçirilen bölgelerde halkın zorla Şiileştirilmesi politikaları devam ediyor. Rejim, Sünni imamların gözünü korkutarak mezhepsel dayatma uyguluyor. Camilerde Şia usulü ezan ve kametin okunmasını, hutbelerde rejimin övülmesini ve desteklenmesini emreden Esed rejimi buna uymayan imamları da işkenceden geçiriyor. Bunun son örneği Rakka’nın Esed kontrolündeki Havice Şenan köyünde yaşandı.

Barka Cami İmamı Şeyh Muhammed Mahmud Hadr  (56)  Şia usulünce ezan okumayı reddettiği için işkence edilerek hapsedildi. Sağlık durumu oldukça kötüleşen Muhammed Mahmud’un ailesiyle görüşmesi de engellendi. 9 ay tutukluluğu sonrasında durumu daha da kötüleşen imamın cansız bedeni yakınlarına teslim edildi.

Fetih Medya’nın naklettiğine göre, Biladi-News Haber Ajansı, Havice Şenan köyünü kontrollerinde tutan Esed Rejimine bağlı “Eşair” grubu tarafından Şeyh Muhammed Mahmud’un hapsedildiğini yazdı. Buna gerekçe olarak da imamın Şia usulünce ezan okumayı reddettiği bildirildi.  Ölüm haberi önceki gün verilen imamın dün de naaşı ailesine teslim edildi.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İmam’ın cenazesinin hemen gömülmesi ve olası bir taşkınlığın çıkmaması için Cuma gününe bırakılmaması istendiğinin altını çizdi. Şeyh Muhammed Mahmud’un bir yakını, Şehy’in gözü önünde tartaklanarak hapse götürüldüğünü, ilk iki ay kimseyle görüşmesine izin verilmediğini, müteakiben ailesinden sadece 3 kişiyle görüştürüldüğünü, Şeyh’in hapiste işkenceyle her vakit Şia usulünce ezan okumaya zorlandığını ve dövüldüğünü dile getirdi.

Bir başka kaynak Şia usulünce ezan okutulmasının tamamı Sünnilerden oluşan köylüler üzerinde baskı oluşturmak ve “aşırıları” tespit amacıyla dayatıldığını belirtti.

Şeyh Muhammed Mahmud Havice Şenan köyünde müezzin olarak görev yapıyordu.

Ekim ayında IŞİD milislerinin Havice Şenan köyünden çekilmesi ile Esed rejimine bağlı Eşair milisleri köyün kontrolünü ele geçirmişlerdi.

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum