1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Keseb'te Saldırının Şiddetini Artırdı
Esed Keseb'te Saldırının Şiddetini Artırdı

Esed Keseb'te Saldırının Şiddetini Artırdı

Esed rejiminin Türkiye sınırında kontrol altında tuttuğu son nokta Keseb kasabasının da direnişçilerin eline geçmesinin ardından bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

25 Mart 2014 Salı 20:29A+A-

Esed rejiminin Türkiye sınırında kontrol altında tuttuğu son nokta Lazkiye'ye bağlı Keseb kasabası ve sınır kapısında 5 gün önce direniş örgütlerinin operasyonuyla başlayan çatışmalar, şiddetini arttırarak devam ediyor.

Bombardıman seslerinin Yayladağı ilçesinden de duyulduğu, zaman zaman, atılan havan mermilerinin Türkiye topraklarına düştüğü çatışmalarda, direnişçiler rejimin elindeki Keseb kasabası ile Keseb Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi.

Direnişçiler stratejik öneme sahip bölgelerde üstünlük sağladığı çatışmalarda, kaybettiği yerleri geri almak isteyen rejim güçleri havadan, karadan ve denizden saldırısını sürdürüyor.

Keseb'in önemi

Keseb, Esed'in Türkiye sınırında kontrolünde kalan tek nokta olması nedeniyle önem taşıyordu. Rejimin kontrolünde kalan bölgelerdeki halkı kurtarmak istediklerini belirten direnişçiler de ayrıca buradan sahile ulaşmak için yaklaşık 2 yıldır bölgede planlar yapıyor ve zaman zaman burada çatışmalar yaşanıyordu.

Keseb Sınır Kapısı, insani yardımların kolaylıkla ulaştırılması ve direnişçilerin elinde hiç sahil bölgesinin bulunmaması bakımından da büyük öneme sahipti. Direnişçiler, denize ulaşmak için Keseb’i öncelikle ele geçirmek istiyordu.

İntifadanın başladığı ve sınırın hemen her noktasında çatışmaların olduğu dönemlerde zaman zaman direnişçiler örgüt ve bireysel olarak Keseb bölgesine saldırmasına rağmen çok iyi korunan Keseb'i rejimin elinden almayı başaramamıştı.

Keseb için birleşme kararı

Stratejik açıdan büyük öneme sahip Keseb'i alabilmek için Bayırbucak Türkmen Tugayı, Ensaur'ş Şam, Nusra Cephesi, 2. Fetih Tugayı ve İslami Cephesi birleşerek "Enfal" adı altında ortak operasyon düzenledi.

Operasyonla çatışmaların ikinci gününde Keseb Sınır Kapısı, dördüncü gününde ise kasaba tamamen direnişçilerin kontrolüne geçti.

5 günde 85 yaralı

Keseb'de kontrolü sağlamak amacıyla, rejim birliklerinin konuşlandığı yüksek tepelere de direnişçiler operasyonlar düzenledi. Operasyonlarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı öğrenildi. 5 gündür süren çatışmalarda yaralananlardan 85’i Yayladağı sınırından Türkiye’ye getirildi. Hatay’daki hastanelere kaldırılan yaralılardan 4'ü yaşamını yitirdi.

Bölgede yaşanan çatışmaların en yakından hissedildiği, Keseb kasabasına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Yayladağı ilçesi sınırlarına da 8 havan mermisi düştü. Bölgede teyakkuz halinde olan güvenlik güçleri saldırılara misliyle karşılık verdi. Türkiye tarafında yoğun güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri sınıra yakın köylerde vatandaşları uyardı.

Suriye rejimi hava saldırısıyla bölgede etkili olmaya çalışırken çatışmaların üçüncü gününde TSK tarafından sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle bir Suriye uçağı düşürüldü.

Muhaliflere takviye

Kaybettiği bölgeleri geri alabilmek için saldırılarını sürdüren Esed rejimiyle mücadele eden direnişçiler İdlib ve Halep kentlerinden asker, gıda, silah ve kıyafet yardımının gittiği öğrenildi. Bu arada rejim birliklerine de sahil bölgesindeki Lazkiye’den asker ve askeri araç takviyesi yapıldığı kaydedildi.

Direnişçilerin son olarak stratejik öneme sahip, bölgenin tamamına hakim Kırkbeş tepeyi ele geçirdiği öğrenildi.

Yaklaşık 1 yıl önce büyük bölümü boşaltılan Keseb kasabasında bazı yaşlı ailelerin yaşadığı, direnişçilerin birçok noktada geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Rejim silahıyla saldırı

Direnişçilerin kontrolü ele geçirdikleri bölgelerdeki Esed güçlerinden elde ettikleri uçaksavar ve tanklarla saldırılarını sürdürdüğü öğrenildi. Grupların, rejimin elindeki noktaları onların silahıyla vurduğu bildirildi.

AA

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

1 Yorum