1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed, İran, Rusya ve PYD Halep'e Saldırıyor!
Esed, İran, Rusya ve PYD Halep'e Saldırıyor!

Esed, İran, Rusya ve PYD Halep'e Saldırıyor!

Esed rejimine yıllardır direnen Halep’e havadan ve karadan büyük bir saldırı başladı. Rejim güçleriyle birlikte İran, Rusya ve PYD milisleri 4 koldan şehri kuşatmaya çalışıyor.

14 Mayıs 2016 Cumartesi 09:33A+A-

Yılmaz Bilgen / Yeni Şafak

2012 yılından bu yana Esed rejimine başkaldıran Suriye'nin ticarî başkenti Halep, yeni bir saldırı dalgası ile karşı karşıya. Rejim güçleri; İran, Rusya ve PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD milisleriyle birleşerek Halep'e 4 koldan saldırı başlattı.

Halep'te savaşan direniş gruplarından Sultan Murat Tugayı Siyasî İşler Sorumlusu Albay Muhammed Şimali, Halep'in 5 yıllık çatışma süreçinde Nagazaki ve Hiroşima'nın 10 katı bombardımanla karşı karşıya kaldığını söyledi. Muhammed Şimali, Halep'e güney, batı ve doğu yönünde rejim, İran ve Rusya askerlerinin, kuzey de ise (Şeyh Maksud) PYD'nin saldırdığını belirtti.

Güneydeki Yenilginin İntikamını Almak İstiyorlar!

İran tarafından 8 bin militan sözde “ateşkes” süresince bölgeye sevk edildi. Üç gün içinde ise Rusya, yüzlerce askerden oluşan kara gücünü Lazkiye Humeynin'den Halep'e nakletti. Şehrin üzerinde 5 uçak kesintisiz bombardıman gerçekleştiriyor. Karadan ise Rusya balistik füzelerle bombardımana destek veriyor. Halep savaş sürecinin en zorlu günlerini yaşıyor. Bu saldırıların arka planında ise Rusya, İran ve Esed ittifakının Halep'in güneyinde aldığı büyük yenilgi yatıyor.

muhammed_simali.jpg

Direnişin Özünde Kayıp Yok

“Hantuman, Fel-eis ve Hadır'da büyük yenilgi yaşadılar. Şii milisler İran ordusu ve Esed askerlerinden 400'den fazla kayıp var. Çok sayıda üst rütbeli subay da bu savaşlarda öldürüldü. Karada uğradıkları yenilginin öcünü Halep'te sivillerden alıyorlar.” diyen Albay Şimali, “Direniş özünden hiçbir şey kaybetmedi. Suriye'de bulunan yerli ve yabancı işgalciler gidecek ve biz evlerimizde, vatanımızda kalacağız. Ya da burada öleceğiz.” dedi.

Can Damarına Saldırılıyor!

Üç tarafı rejim ve İran destekli milisler tarafından çevrili olan Halep'in dünya ile tek bağlantı kanalı olan Handarat, Kastilla, Deyr ez-Zor bölgeleri çatışmaların en yoğun yaşandığı alan oldu.

PYD, şehrin direniş bölgelerine tek giriş yolu olan Kastillo'yu keskin nişancı, havan topları ve füzelerle vuruyor. PYD saldırılarında Halep'ten çıkmaya çalışan 40'tan fazla sivil hayatını kaybetti.

Halep’e Acil Yardım

Biz Ümmetiz Platformu ve Avrasya Derneği, Endonezya merkezli Care for Humanity adlı insanî yardım kuruluşunun işbirliğinde Suriye'nin Halep bölgesine bir TIR gıda yardımı gönderdi.

Platformun temsilcisi Abdulhamit Altıntaş, hazırlanan yardım TIR'larının Halep'te acil yardım bekleyen insanlara ulaştırılacağını belirterek, “İçerisinde bin 500 gıda kolisi, 5 bin konserve ve 5 bin kişilik kahvaltı paketi bulunan yardım TIR'ımızı Halep'in en ihtiyaç duyulan bölgelerine göndereceğiz. Yurt içi ve dışından gelen yardımları Suriye'ye göndermeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT