1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Güçleri Tarihî Camileri de Bombalıyor!
Esed Güçleri Tarihî Camileri de Bombalıyor!

Esed Güçleri Tarihî Camileri de Bombalıyor!

Hizbullah birlikleriyle Humus'a saldıran Esed güçlerinin Halid Bin Velid Camii'ne büyük hasar verdiği açıklandı. (VİDEO)

22 Temmuz 2013 Pazartesi 13:25A+A-

Suriye'nin Humus kentinde bulunan Halid Bin Velid türbesinin tamamen yıkıldığı bildirildi. Humus'un başta Halidiye semti olmak üzere birçok bölgesinin Esed güçleri tarafından kuşatıldığını aktaran Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC), Humus medya sorumlusu Sair el-Humusi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Halidiye bölgesindeki Halid Bin Velid Camisi'ne atılan havan topu ve roketler sonucunda büyük hasar meydana geldiğini, cami içinde yer alan türbenin ise tamamen yıkıldığını belirtti.

Cami kubbesinin de tank ateşine maruz kaldığını belirten Humusi, bölgenin rejim güçlerince kuşatıldığını ve güvenlik güçlerinin Halidiye bölgesini aralıksız bombaladığını  kaydetti.

LCC'ye bağlı Halidiye Bölgesi Yerel Koordinasyon Komitesi tarafından yayımlanan yazılı açıklamada ise Esed güçlerinin, Halidiye bölgesindeki Halid Bin Velid Camisi'ni hedef aldığı, saldırıda cami içerisindeki türbenin moloz yığınına döndüğü kaydedildi.

MUHALİFLERDEN TÜRKİYE HALKINA MESAJ

Komitenin açıklamasında Türkiye halkına "Müslümanlara ve kutsal değerlere sahip çıkma" çağrısında bulunuldu. 

Muhaliflerin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "Ey Fatih Sultan Mehmed'in ve Yavuz Sultan Selim'in torunları. Humus halkı Halid bin Velid Camisi'ni savunmak için elinden ne geliyorsa yaptı.  Şimdi sizi Humuslu kardeşleriniz olarak Osmanlı döneminde sahip çıkılan ve size emanet bırakılan bu kutsal değerlere sahip çıkmaya ve acilen bu duruma müdahale etmeye çağırıyoruz. En kısa sürede kuşatma altındaki Humus'a ve bölge halkına silah desteğinin ulaştırılması için gerekli lojistik desteğin sağlanmasını istiyoruz." 

HALİD BİN VELİD KİMDİR?

Seyfullah (Allah'ın kılıcı) olarak da bilinen ünlü komutan Halid Bin Velid (592-642) Hazreti Muhammed'in yakın arkadaşları arasında yer alıyordu. 

Hudeybiye Antlaşması sonrasında Müslümanlığı seçene kadar Kureyşlilerin saflarında, sonrasında Hz. Muhammed'in emrinde savaştı. Kureyşlilerin Uhud Savaşında yenilmemelerinde kilit rol oynamış, emrindeki süvarilere yaptırdığı manevra ile Müslümanların şehid vermesine yol açtı. Müslüman olduktan sonra Bizans ve Sasanilere karşı zaferler kazandı. Bunların en dikkati çekeni Yermuk nehri kıyısında Bizans ordusunu bozguna uğrattığı savaş oldu.

Uhud, Yermuk, Humus ve Mute savaşları başta olmak üzere katıldığı yüzü aşkın savaşta yenilgiye uğramadı. Halid bin Velid savaş kaybetmemiş nadir komutanlardan olarak tarihe geçti. Irak ve İran'ı üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde İslam devletine bağladı. Fetihleri Anadolu'da Kahramanmaraş'a kadar uzandı. 638 yılında Hz. Ömer tarafından ordu komutanlığından alınıp idari bir göreve verildi. Bir yıl sonra bu görevden istifa etti. 642 yılında Humus'ta vefat etti.

-AA-

 

HABERE YORUM KAT

2 Yorum