1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Geçici Hükümette Yer Alamaz
Esed Geçici Hükümette Yer Alamaz

Esed Geçici Hükümette Yer Alamaz

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "Beşşar Esed'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz" dedi.

22 Ocak 2014 Çarşamba 13:34A+A-

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de çözüm için tek seçeneğin müzakereler sonucunda bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu belirtirken, "Beşşar Esed'in kurulacak geçici hükümette yer alması hiçbir şekilde söz konusu olamaz" dedi.

Kerry, Cenevre-2 Konferansının açılışında yaptığı konuşmada, Esed rejimini insan hakları ihlalleriyle suçladı. Suriye’nin iç savaşa sürüklenmesinden Esed rejimini sorumlu tutan Kerry, “Bu devrim bir silahlı mücadele olarak başlamadı. Barışçıl bir şekilde başladı. Öğrencilerin eylemiyle başladı. Değişim talep eden yurttaşların meşru ve barışçıl gösterileriyle başladı. Ancak neredeyse hemen şiddetle karşılık buldu” şeklinde konuştu.

Esed rejiminin meşru ve barışçıl göstericilere artan bir şekilde daha büyük şiddetle karşılık verdiğini söyleyen Kerry, son yılda 130 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesinden Esed rejiminin sorumlu olduğunu dile getirdi.  

“Gerçek şu, bu insanlar silahlarla, tanklarla, toplarla, gazla, Scud füzeleriyle öldürüldü” diyen Kerry, bu silahların muhalefetin elinde olmayan silahlar olduğunu kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı, AA tarafından yayımlayan ve Suriye’de savaş suçlarının işlendiğini gösteren belge ve fotoğraflara da işaret ederek şunları kaydetti: 

“Açlık, bir savaş silahı olarak kullanılmıştır. Yakın zamanda korkunç raporlar gördük. Sistematik işkenceleri ve binlerce tutuklunun infaz edildiğini gördük. Bunlar yalnızca insanların yaşamına değil, aynı zamanda insanlık onuruna yapılan saldırılardır.”

AA

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

1 Yorum