1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. SURİYE

  4. Esed Destekçisi Hizbullah'ın Suriye'de Kayıpları Artıyor
Esed Destekçisi Hizbullah'ın Suriye'de Kayıpları Artıyor

Esed Destekçisi Hizbullah'ın Suriye'de Kayıpları Artıyor

Suriye'deki savaşın uzamasıyla kayıplar her geçen gün artarken, savaşın erken dönemlerinde rejimin yanında silahlı güç olarak yer alan Hizbullah'ın ödediği bedel de giderek artıyor.

24 Aralık 2015 Perşembe 15:04A+A-

ABD istihbarat kaynaklarınca, Hizbullah’ın Suriye’de yaklaşık 6 bin savaşçısının bulunduğu tahmin ediliyor. 

Hizbullah, Suriye’deki kayıplarının resmi rakamlarını hiç bir şekilde paylaşmıyor. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bugüne kadar binin üzerinde Hizbullah savaşçısının Suriye’de öldüğünü belirtiyor.

Hizbullah, 1982 yılından 2000 yılına kadar süren Lübnan’deki işgali sırasında İsrail karşısında bin 276 savaşçısını kaybetmişti.

Cephede yer aldığı suçlamalarını reddetmişti (2012)

Hizbullah, uluslararası medyada çıkan milislerinin Suriye’de savaştığı haberlerini reddetmişti. Grup, Şii nüfusun yaşadığı stratejik noktaları ve Şii mabedlerini koruma amaçlı savaşçı gönderdiğini ileri sürmüştü. 

Hizbullah, Suriye’den savaşçılarının cenazeleri gelmeye başlamasına rağmen sadece koruma, danışmanlık ve eğitim faaliyetleri yürüttüklerini öne sürerek, cephede yer aldığı suçlamalarını reddetmişti.

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, konuşmasında grubun savaşçılarının Suriye’deki varlığını reddetmiş ancak Suriye’de ölenlerin “cihat vazifesini yerine getirirken” öldüğünü öne sürmüştü.

"Suriye’nin düşmesine müsade etmeyeceğiz" (2013)

Nasrallah, Hizbullah’ın Suriye’de aşırı gruplara karşı savaştığını iddia ederek, “Suriyeli militanların Lübnan sınırındaki bölgelerini kontrol etmelerine izin vermeyeceklerini” belirterek, “Zafer bizim olacak. Suriye’nin düşmesine müsade etmeyeceğiz” dedi.

Hizbullah'ın rejim güçlerinin yanında kasabaya uyguladığı yaklaşık bir aylık kuşatma, bombardıman, hava saldırıları ve yoğun çatışmaların ardından muhalifler büyük yıkımın yaşandığı kasabadan haziran başında geri çekilmek zorunda kaldı.

20 gün cephe, bir hafta izin düzeni (2014)

Hizbullah güçlerinin Suriye’de rejim güçlerinin yanında Lübnan sınırındaki Beka Vadisi, İdlib, Lazkiye, Halep bölgesinde muhaliflerle savaşı sürerken, Lübnan’a gelen cenazelerin sayısı giderek arttı. 

Grubun Suriye’deki savaşçılarını "bir hafta cephe, bir hafta izin düzeninden” “20 gün cephe, bir hafta izin düzenine” geçirdiği iddia edildi.

Hizbullah, aralarında askeri komutanlar, sembol isimlerin de yer aldığı liderlik kadrosundan isimleri Suriye'de kaybediyor.

grafik-aralik-hizbullah_555.jpg

AA

HABERE YORUM KAT